Τι αλλάζει σε Market Pass, Youth Pass και Πρόγραμμα ”Σπίτι μου” – Αναλυτικά παραδείγματα

 Τι αλλάζει σε Market Pass, Youth Pass και Πρόγραμμα ”Σπίτι μου” – Αναλυτικά παραδείγματα

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται σε Market Pass, Youth Pass και στο στεγαστικό Πρόγραμμα «Σπίτι μου», στο πλαίσιο της υλοποίησης των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, προκειμένου να αμβλυνθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι επιπτώσεις της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια.

Market Pass

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass. Και αυτό γιατί η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.

Ποιοι κάνουν νέα αίτηση για Market Pass

  • Μη υποβολή αίτησης στον προηγούμενο γύρο
  • Εκπλήρωση εισοδηματικού κριτηρίου για 1η φορά
  • Αλλαγή τρόπου πληρωμής (όσοι ήταν δικαιούχοι στον πρώτο γύρο και θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής)

Υπενθυμίζεται πως όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, ενώ όσοι θέλουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν μόνο το 80%.

Παραδείγματα:

Νοικοκυριό με δύο μέλη θα λάβει στο τρίμηνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας 96 ευρώ και μέσω τραπέζης 76,8 ευρώ

Για τριμελές νοικοκυριό η ενίσχυση ανέρχεται στα 126 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα και στα 100,8 ευρώ μέσω τραπέζης

Για τετραμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 156 ευρώ και στα 124,8 μέσω τραπέζης.

Για πενταμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 186 ευρώ και στα 148,8 μέσω ταπέζης

Όσον αφορά στην πληρωμή του Market Pass το σενάριο που προκρίνεται είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναζητά πρόσθετους πόρους για την επέκταση του μάρκετ και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα καλύπτει δηλαδή τα νοικοκυριά και μέχρι το τέλος του 2023.

Youth Pass

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Μέσα στις επόμενες μέρες λοιπόν, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ποιές αλλαγές έγιναν στη 2η φάση του προγράμματος

  • Η πρώτη αλλαγή αφορά στο ελάχιστο εισόδημα. Στον προηγούμενο κύκλο το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να είχε δηλώσει στην εφορία ο υποψήφιος ανερχόταν στα 10.000 ευρώ. Το ποσό δεν αλλάζει. Ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και με τα τεκμήρια να ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ και μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.
  • Στην παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς δικαιούχους απέξω.

Πέραν του κατώτατου εισοδήματος, υπάρχει και το ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι άγαμοι, έγγαμοι, με ή χωρίς παιδιά.

Πως διαμορφώνεται το ανώτατο ετήσιο εισόδημα

  • Για τους άγαμους το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
  • Των έγγαμων χωρίς παιδιά το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
  • Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το εμβαδόν της κατοικίας τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Σχετικά Άρθρα