Politico: Η ακροδεξιά “σαρώνει”- Φόβοι για εκρηκτική άνοδο στις ευρωεκλογές- Ποιές χώρες μετατρέπονται σε “θερμοκήπια φασισμού”

 Politico: Η ακροδεξιά “σαρώνει”- Φόβοι για εκρηκτική άνοδο στις ευρωεκλογές- Ποιές χώρες μετατρέπονται σε “θερμοκήπια φασισμού”

Μεγάλη άνοδο των δεξιών και ακροδεξιών/ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και σημαντικές απώλειες για τους Πράσινους δείχνει ανάλυση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου. Τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα πρόκειται να αυξήσουν σημαντικά την δύναμή τους στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές εις βάρος των κεντρώων κομμάτων, δείχνει αποκλειστική ανάλυση δημοσκοπήσεων από το Τμήμα Έρευνας και Ανάλυσης του POLITICO.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις εθνικών μετρήσεων, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, οι υπερδεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — ισόπαλη με το κεντρώο Renew — με 89 έδρες

Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο κέρδος 23 εδρώνσε σύγκριση με τις εκλογές του 2019 για το κάποτε ευρωσκεπτικιστικό ECR – έδρα του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας – με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας της πρωθυπουργού Giorgia Meloni.

Ομοίως, η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) θα είχε σημαντικά κέρδη, κερδίζοντας 77 έδρες — μια άνοδος 15 εδρών που οφείλεται στην πρόσφατη άνοδο των δημοσκοπήσεων όσον αφορά την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD ) .

Η αναμενόμενη στροφή προς τα δεξιά αντανακλά μια ευρύτερη τάση στις εθνικές εκλογές στην Ευρώπη, όπου οι ψηφοφόροι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Φινλανδία και η Ελλάδα έχουν αυξήσει όλο και περισσότερο τα πιο συντηρητικά και σκληρά δεξιά κόμματα

Η ανάλυση του POLITICO δείχνει ότι το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα διατηρήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου, παρά την προβλεπόμενη απώλεια 12 εδρών που το οδήγησε στις 165 έδρες.
Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) θα κερδίσουν ακόμη και δύο έδρες για να διατηρήσουν τη θέση τους ως η Νο. 2 ομάδα του Κοινοβουλίου, με 145 έδρες. Το Renew θα χάσει 12 θέσεις για να ταιριάζει με το ECR στην τρίτη θέση, δείχνει η ανάλυση.

Αυτό σημαίνει ότι ο παραδοσιακός μεγάλος συνασπισμός του ΕΛΚ, του S&D και του Renew, ο οποίος εκτείνεται από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά, θα διατηρήσει τη σαφή πλειοψηφία του σε μια πιθανή νέα δεξιά συμμαχία ΕΛΚ, ECR και Renew.

Πρόσφατα, ωστόσο, το ΕΛΚ έδειξε προθυμία να συνεργαστεί με το ECR, συμμαχώντας με την ομάδα για να αντιταχθεί στη νομοθεσία για την Πράσινη Συμφωνία. Φαίνεται πως οι δίαυλοι μεταξύ κεντροδεξιών κομμάτων με την ακροδεξιά σε αρκετές χώρες “αποενοχοποιούν” την δεύτερη και την ενισχύουν.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι των εκλογών θα ήταν οι Πράσινοι, οι οποίοι θα διατηρούσαν μόνο 48 έδρες, με απώλεια 24 θέσεων, ενώ η ομάδα της Αριστεράς θα κέρδιζε οκτώ έδρες, αλλά θα παραμείνει η μικρότερη ομάδα στο Κοινοβούλιο με 45 έδρες.

Οι Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του επόμενου έτους για να επιλέξουν τους 705 ευρωβουλευτές που τους εκπροσωπούν στις Βρυξέλλες. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών αναμένεται να αυξηθεί σε 720 για τις εκλογές του 2024, αλλά, καθώς οι αλλαγές πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ίδιο το Κοινοβούλιο, οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων βασίζονται σε σενάριο 705 εδρών.

Αυτές οι προβολές εδρών βασίζονται σε εθνικές δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου που συγκεντρώθηκαν στο Poll of Polls του POLITICO , λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον σύστημα κάθε χώρας για την κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα