Ισημερινός: Δολοφονήθηκε υποψήφιος πρόεδρος – H στιγμή της εκτέλεσης

 Ισημερινός: Δολοφονήθηκε υποψήφιος πρόεδρος – H στιγμή της εκτέλεσης

Ένας υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Ισημερινού έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς σε προεκλογική συγκέντρωση.Ο 59χρονος Fernando Villavicencio, μέλος της εθνοσυνέλευσης της χώρας, δέχθηκε επίθεση καθώς αποχωρούσε από την εκδήλωση στη βόρεια πόλη Κίτο την Τετάρτη.

Ένα μέλος της προεκλογικής του ομάδας δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Villavicencio έμπαινε σε ένα αυτοκίνητο όταν ένας άνδρας βγήκε μπροστά και τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Ο νυν πρόεδρος Guillermo Lasso υποσχέθηκε ότι το «έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο».
Μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Villavicencio, 59 ετών, πυροβολήθηκε τρεις φορές.

https://twitter.com/i/status/1689440324010090496

Ο ύποπτος πυροβολήθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

«Μέθοδος των sicarios»

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε «με τη μέθοδο των sicarios», των πληρωμένων εκτελεστών συμμοριών, «με τρεις σφαίρες στο κεφάλι».

Ο γιατρός Κάρλος Φιγκερόα, φίλος του θύματος, που βρισκόταν επιτόπου όταν δολοφονήθηκε, είπε πως άκουσε περίπου τριάντα πυροβολισμούς.

Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη στον τόπο της επίθεσης, καθώς κατάπληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο φαίνεται πως είχε επίσης τοποθετηθεί βόμβα.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βιγιαβισένσιο είχε αναφερθεί σε απειλές εναντίον του ιδίου και της ομάδας του, από φερόμενο ως αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά και βρίσκεται το τρέχον διάστημα στη φυλακή.

«Παρά τις νέες απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε (…) για τον Ισημερινό μας», είχε τονίσει ο υποψήφιος μέσω X, διευκρινίζοντας πως δέχθηκε «σοβαρή απειλή» από «τον λεγόμενο Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας «Λος Τσονέρος».

Όταν ήταν πρόεδρος της επιτροπής φορολογικών υποθέσεων στο κοινοβούλιο, που διέλυσε ο κ. Λάσο τον Μάιο, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο έκανε συχνά καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς, όπως και όταν ήταν δημοσιογράφος.

Ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου Κορέα και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του άλλοτε αρχηγού του κράτους.

Ο κ. Κορέα σχολίασε τη δολοφονία του πολιτικού του αντιπάλου μέσω X, τονίζοντας πως ο Ισημερινός «έχει μετατραπεί σε αποτυχημένο κράτος», εκφράζοντας «αλληλεγγύη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του» και προσθέτοντας «αυτοί που επιδίωκαν να σπείρουν ακόμα περισσότερο μίσος με αυτή τη νέα τραγωδία ελπίζω να συνειδητοποιήσουν πως το μόνο που θα πετύχουν είναι να μας καταστρέψουν».

Η Λουίσα Γκονσάλες, η υποψήφια πρόεδρος της παράταξης του κ. Κορέα, ανέφερε από την πλευρά της πως η δολοφονία «μας βυθίζει όλους στο πένθος», εκφράζοντας επίσης «αλληλεγγύη στην οικογένειά του».

Σχετικά Άρθρα