Τριήμερο με ισχυρούς ανέμους – Meteo: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς από 9 έως 11 Αυγούστου – Οι περιφέρειες με τις δυσμενείς συνθήκες

 Τριήμερο με ισχυρούς ανέμους – Meteo: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς από 9 έως 11 Αυγούστου – Οι περιφέρειες με τις δυσμενείς συνθήκες

Επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αναμένεται κατά το τριήμερο 9 – 11 Αυγούστου εξαιτίας ισχυρών ανέμων. Πάρα την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και την επικράτηση λιγότερο ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης παραμένουν υψηλές και πολύ υψηλές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των μετρήσεων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

GRC-NUTS3-CFFWIS_el_20230808

Αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου (άνεμοι με μέση ταχύτητα άνω των 5 μποφόρ) με την υψηλότερη ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων σήμερα, οι περιοχές με τις πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Αττική, τη Βοιωτία τη Νότια Φωκίδα, την Εύβοια, την Ανατολική Αργολίδα, την Ανατολική και Νότια Λακωνία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, τις Σποράδες και τοπικά σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου και της Χαλκιδικής.

ws08082023

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Ο καιρός σήμερα

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες νεφώσεις. Πυκνότερες θα είναι οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά και ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Υψηλή και έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία, σε πτώση, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 31-32, στην Ήπειρο από 19 έως 32-34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 32-34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 32-34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 32-33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 30-32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ και ενδεχομένως πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για 8 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, για σήμερα (09/08), στο «πορτοκαλί» (κατηγορία κινδύνου 4) βρίσκονται οι παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

  • Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

  • Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

  • Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

  • Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

  • Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Σχετικά Άρθρα