Η κλιματική κρίση «βυθίζει» τη παγκόσμια οικονομία

 Η κλιματική κρίση «βυθίζει» τη παγκόσμια οικονομία

Σε ρεπορτάζ του το Reuters εξετάζει τις ακραία αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα μεγάλα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, οδηγώντας σε μια διεθνή βύθιση των επιδόσεων.

Ανάμεσά τους, η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς θα μπορούσαν να αναμένουν υψηλότερα κόστη, καθώς τα χρηματοπιστωτικά τους αποτελέσματα πέφτουν κατά δύο βαθμίδες στο πλαίσιο ενός συστήματος αξιολόγησης με βάση το κλίμα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Management Science τη Δευτέρα 7/8, αναφέρει το Reuters.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι η αναβολή των πράσινων επενδύσεων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για τα έθνη, το οποίο θα μεταφραστεί σε υψηλότερο κόστος του εταιρικού χρέους», δήλωσε η ερευνήτρια Patrycja Klusak για τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Το αυξανόμενο χρέος είναι μόνο μια επιπλέον πτυχή της συνολικής οικονομικής ζημίας που ήδη προκαλεί η κλιματική κρίση. Ο ασφαλιστικός γίγαντας Allianz εκτιμά ότι οι φετινοί καύσωνες μόνο θα έχουν ήδη μειώσει κατά 0,6% την παγκόσμια παραγωγή.

Ενώ οι αξιολογητές αναγνωρίζουν την ευπάθεια των οικονομιών στην κλιματική αλλαγή, μέχρι στιγμής ήταν προσεκτικοί στην ποσοτικοποίηση αυτών των κινδύνων στις μετρήσεις τους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανή έκταση της ζημίας.

Η μελέτη UEA/Cambridge εκπαίδευσε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στις υπάρχουσες μετρήσεις της S&P Global και στη συνέχεια τις συνδύασε με οικονομικά μοντέλα βασισμένα στην κλιματική κρίση και τις μετρήσεις κινδύνου φυσικών καταστροφών της S&P για να δημιουργήσει νέες μετρήσεις για διάφορα κλιματικά σενάρια.

Μια υποβάθμιση των επιδόσεων σε 59 κράτη προέκυψε από ένα σενάριο RCP 8.5 εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συνεχώς και αυξάνονται. Συγκριτικά, 48 κρατικά κράτη υπέστησαν υποβαθμίσεις επιδόσεων μεταξύ του Ιανουαρίου 2020 και του Φεβρουαρίου 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ένα χειρότερο σενάριο υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το τέλος του αιώνα θα οδηγούσε σε υψηλότερο παγκόσμιο κόστος κατάσβεσης του χρέους, το οποίο θα ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το μοντέλο.

Ενώ οι χώρες του τρίτου κόσμου, έχοντας χαμηλότερα πιστωτικά σκορ πλήττονται περισσότερο από τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρές υποβαθμίσεις απλώς και μόνο επειδή έχουν περισσότερο χώρο να πέσουν, αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ AnatropiNews

Σχετικά Άρθρα