Το χάπι που νικάει τον καρκίνο;- Γεννούν ελπίδες οι δοκιμές του εξειδικευμένου αμερικανικού ιδρύματος City of Hope- Ποιές νεοπλασίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε ποιό στάδιο

 Το χάπι που νικάει τον καρκίνο;- Γεννούν ελπίδες οι δοκιμές του εξειδικευμένου αμερικανικού ιδρύματος City of Hope- Ποιές νεοπλασίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε ποιό στάδιο

Ελπίδες γεννούν οι ανακοινώσεις επιστημόνων του City of Hope, ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα, για χάπι που «εξουδετερώνει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους σε αρχικό στάδιο, αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή κύτταρα». Με τερματικό σταθμό αεροδρομίου ο οποίος κρατά κλειστές τις πύλες στα αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα, παρομοιάζει το φάρμακο η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η πρώτη δοκιμή σε άνθρωπο έγινε τον Οκτώβριο του 2022, ενώ κρίνεται αποτελεσματικό στις πιο συχνές μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων

Ερευνητές στο City of Hope, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο των ΗΠΑ, δημοσίευσαν μια μελέτη την Τρίτη που περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα πρώιμων δοκιμών του «χαπιού που σκοτώνει τον καρκίνο» AOH1996, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του ο βρετανικός Independent.

Το φάρμακο στοχεύει μια καρκινική παραλλαγή του πολλαπλασιαζόμενου πυρηνικού αντιγόνου κυττάρων (PCNA) – μιας πρωτεΐνης που στη μεταλλαγμένη της μορφή είναι «κρίσιμης σημασίας» για την αντιγραφή του DNA και την επιδιόρθωση όλων των «διαστελλόμενων όγκων», δήλωσε η City of Hope.

Το αντικαρκινικό μας χάπι είναι σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικών εταιρειών, κλείνοντας όλες τις πτήσεις εντός και εκτός μόνο σε αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα, είπε χαρακτηριστικά η Linda Malkas, καθηγήτρια του City of Hope
Η Linda Malkas, καθηγήτρια στο τμήμα μοριακής διάγνωσης και πειραματικής θεραπείας του κέντρου θεραπείας της Καλιφόρνια, αναπτύσσει ερευνητικά το χάπι τα τελευταία 20 χρόνια.

«Το PCNA είναι σαν ένας σημαντικός τερματικός κόμβος αεροπορικών εταιρειών που περιέχει πολλαπλές πύλες αεροπλάνων.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το PCNA μεταβάλλεται μοναδικά στα καρκινικά κύτταρα και αυτό το γεγονός μας επέτρεψε να σχεδιάσουμε ένα φάρμακο που στοχεύει μόνο τη μορφή του PCNA στα καρκινικά κύτταρα.

«Το αντικαρκινικό μας χάπι είναι σαν μια χιονοθύελλα που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικών εταιρειών, κλείνοντας όλες τις πτήσεις μέσα και έξω μόνο σε αεροπλάνα που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα».

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ελπιδοφόρα», αλλά κατέστησε σαφές ότι η έρευνα έχει βρει ότι το AOH1996 μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη όγκου σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα και η πρώτη φάση μιας κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το χάπι έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία κυττάρων που προέρχονται από καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και του πνεύμονα.

Δοκιμάστηκε σε περισσότερες από 70 καρκινικές κυτταρικές σειρές και βρέθηκε ότι σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο αναπαραγωγής των κυττάρων, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο.

Το PCNA είχε προηγουμένως θεωρηθεί “μη τροφοδοτούμενο”. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Λονγκ Γκου, είπε: «Κανείς δεν στόχευσε ποτέ το PCNA ως θεραπευτικό, επειδή θεωρήθηκε ως «ανώμαλο», αλλά σαφώς το City of Hope μπόρεσε να αναπτύξει ένα ερευνητικό φάρμακο για έναν απαιτητικό πρωτεϊνικό στόχο».

Σχετικά Άρθρα