Τουρκία: “Η “αμέλεια” και η “απροσεξία” έκαψαν 71.900 στρέμματα της Πράσινης Πατρίδας”

 Τουρκία: “Η “αμέλεια” και η “απροσεξία” έκαψαν 71.900 στρέμματα της Πράσινης Πατρίδας”

Στην Τουρκία μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 1.060 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την χώρα, προκαλώντας ζημιές σε 71.900 στρέμματα γης με το 48% των πυρκαγιών να έχουν προκληθεί από αμέλεια, απροσεξία και ατυχήματα

Όπως στη χώρα μας, έτσι και στην Τουρκία μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 1.060 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την χώρα, προκαλώντας ζημιές σε 71.900 στρέμματα γης με το 48% των πυρκαγιών να έχουν προκληθεί από αμέλεια, απροσεξία και ατυχήματα.

Βέβαια πέρα από τις εναέριες και επίγειες δυνάμεις στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια έχουν φυτέψει και 7 δισεκατομμύρια δενδρύλλια για την αναδάσωση των καμένων κι όχι μόνο περιοχών.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, με τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καταστροφές όπως η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες πέρυσι και φέτος επηρεάζουν ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ειδικοί είναι της γνώμης ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπό τους τα επόμενα χρόνια. Κάθε χώρα προσπαθεί να αυξήσει τις ομάδες και τις τεχνικές της δυνατότητες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της για την καταπολέμηση αυτών των καταστροφών.

Για την Τουρκία η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών γίνεται με 3 στρατηγικές: πρόληψη, κατάσβεση και αποκατάσταση. Ενώ η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση και τα τεχνικά έργα έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο των εργασιών πρόληψης, οι εργασίες κατάσβεσης και αποκατάστασης καλύπτουν τις εργασίες πεδίου κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά.

Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών, το οποίο εργάζεται συνεχώς για να εμφυσήσει την αγάπη για τη φύση και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες κατά των δασικών πυρκαγιών, ιδίως κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δασοπονίας και της Εθνικής Ημέρας Δασοπονίας στις 11 Νοεμβρίου, έχει φυτέψει 7 δισεκατομμύρια δενδρύλλια σε 20 χρόνια.

Παρά όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις τεχνικές μελέτες, οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να ξεσπούν με αυξανόμενο αποτέλεσμα. Μέχρι τις 31 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 1.060 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία, προκαλώντας ζημιές σε 71.900 στρέμματα γης.

Κατά την εν λόγω περίοδο, οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Στη Σμύρνη, η οποία επλήγη περισσότερο από αυτές τις πυρκαγιές, 15.500 στρέμματα δασικής έκτασης υπέστησαν ζημιές.

Κατά τη διερεύνηση της προέλευσης των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά την εν λόγω ημερομηνία, διαπιστώθηκε ότι 509 (48%) προκλήθηκαν από αμέλεια, απροσεξία και ατύχημα, 33 (3%) από πρόθεση, 92 (9%) από κεραυνό και 426 (40%) από λόγους που δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν με βεβαιότητα.

Φέτος, 25 χιλιάδες προσωπικό και περισσότεροι από 120 χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες συμμετείχαν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Μέχρι τις 29 Ιουλίου, 31 χιλιάδες 238 τόνοι νερού ρίχτηκαν στις φλόγες από 100 ελικόπτερα και 5 χιλιάδες 600 τόνοι νερού από 24 αεροσκάφη.

Σχετικά Άρθρα