Μενδώνη για Τύμβο Καστά: Τα έργα προχωρούν κανονικά – Περισσότερο απ’ όλους ενδιαφέρει την κυβέρνηση

 Μενδώνη για Τύμβο Καστά: Τα έργα προχωρούν κανονικά – Περισσότερο απ’ όλους ενδιαφέρει την κυβέρνηση

Στα έργα που γίνονται στον Τύμβο Καστά αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τη Βουλή. «Τα έργα στον Τύμβο Καστά προχωρούν κανονικά. Τίποτα δεν καθυστερεί, τίποτα δεν μένει πίσω, και σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου ενδιαφέρει περισσότερο από όλους, αυτή την κυβέρνηση», τόνισε σήμερα στη Βουλή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα.

Ειδικότερα, η Λίνα Μενδώνη παρέθεσε λεπτομερή στοιχεία για την πορεία των εργασιών και τη χρηματοδότηση του έργου. Το έργο την τετραετία 2019-2023 μπήκε στη σωστή του βάση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, το Νοέμβριο 2017, με εντελώς ανώριμες μελέτες και χωρίς σωστό σχεδιασμό, με το ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ και έως τον Ιούλιο 2019 η απορρόφηση ήταν μόλις 17.800 ευρώ, ενώ ουσιαστικά το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Σύμφωνα με την υπουργό:

-Έχουν ήδη υλοποιηθεί τα σημαντικότερα έργα που αφορούν στην αποκατάσταση της αρχικής γεωμετρίας του Τύμβου και στην προστασία του Ταφικού Μνημείου από τις ωθήσεις των εδαφών που το περιβάλλουν. Έχουν ήδη εξασφαλισθεί, συνολικά, οι συνθήκες προστασίας του μνημείου και αντιμετώπισης των κινδύνων, ώστε να είναι εγγυημένη η απρόσκοπτη πρόοδος των εργασιών.

-Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες της συντήρησης του τοιχογραφικού και του γλυπτού διακόσμου, που προηγούνται των αναστηλωτικών εργασιών.

-Από το 2019 έως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί τα 4 από τα 7 υποέργα που αφορούν την στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

-Ολοκληρώθηκαν οι υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, οι χωματουργικές-υδραυλικές εργασίες, οι γεωτεχνικές επεμβάσεις εξωτερικής προστασίας του ταφικού μνημείου και οι ανασκαφικές εργασίες.

-Στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκεται το έργο για την κατασκευή κελύφους προστασίας και ανάδειξης μέρους του αρχαιολογικού χώρου.

-Το σημαντικό έργο της διδακτικής αποκατάστασης του περιβόλου προχωρεί κανονικότατα. Έχουν ταυτιστεί 25 από τους μεγάλους λίθους του μαρμάρινου περιβόλου και τοποθετήθηκε γερανογέφυρα. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι 9 λίθοι και τις επόμενες ημέρες άλλοι 10.

– Συνεχίζεται η μελέτη του ίδιου του Τύμβου, καθώς και οι έρευνες στις γειτνιάζουσες περιοχές, ξεκινώντας από τον Λόφο 133, για να υπάρχει πληρέστατη τεκμηρίωση των αρχαιολογικών δεδομένων.

Κατά την απάντησή της, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στο σύνολο των υπολοίπων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αμφίπολης, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, το 2020 εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ το έργο «Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης-Υποδομές-Εξυπηρέτηση Επισκεπτών-Ενοποίηση των Μνημείων», το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί κατά 75%, ενώ το 2022 εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και τη βελτίωση υποδομών υποδοχής επισκεπτών σε Μνημεία της Αμφίπολης. Επίσης, το 2022 εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης η συντήρηση της μοναδικής ξύλινης γέφυρας του 5ου αι. π.Χ.

Σχετικά Άρθρα