Κικίλιας: “Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες πυρκαγιές – Εμπρησμοί ή εγκληματική αμέλεια” – Πάνω από 60 πυρκαγιές κάθε μέρα

 Κικίλιας: “Από ανθρώπινο χέρι οι περισσότερες πυρκαγιές – Εμπρησμοί ή  εγκληματική αμέλεια” – Πάνω από 60 πυρκαγιές κάθε μέρα

«Πληρώνουμε βαρύ τίμημα με τις πυρκαγιές, έχουμε 400.000 στρέμματα καμμένα με μέσο όρο 500.000 ετησίως, τόνισε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει αυτή την ώρα ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι είχαμε καύσωνα πρωτοφανούς διάρκειας, κάναμε το καλύτερο δυνατό επιχειρησιακά, είχαμε τις τελευταίες μέρες 667 πυρκαγιές, δηλαδή πάνω από 60 την ημέρα. Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει, πρόσθεσε ο κ.Κικίλιας και επισήμανε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι ή εγκληματική αμέλεια. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικούς καύσωνες που έχουν καταγραφεί και πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε το 2023, όπου μία ολόκληρη ζώνη, από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, υποφέρει. Είχαμε πρωτοφανή χιονόπτωση στις ΗΠΑ, ήπιο χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα, το χειμώνα χάσαμε το μισό νερό από τις βροχές, πράγμα που μείωσε τη σχετική υγρασία και άρχισε να δημιουργεί συνθήκες για τη διάδοση των πυρκαγιών, έφτασε η σχετική υγρασία στο έδαφος να είναι κάτω από το 10%, που είναι το ακραίο όριο. 

Ο κ.Ζερεφός αναφέρθηκε στις φοβερές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, όπου επί πέντε μέρες έπνεαν άνεμοι άνω των 150 χλμ, πράγμα που όπως είπε δεν είχε καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Κλιματολογίας. 

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετέχουν εκτός των κυρίων Κικίλια και Ζερεφού ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, και ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελος Γκουντούφας.

Σχετικά Άρθρα