Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης με το οικονομικό νομοσχέδιο – Τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, εγκλωβισμός της αντιπολίτευσης

 Ο διπλός στόχος της κυβέρνησης με το οικονομικό νομοσχέδιο – Τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, εγκλωβισμός της αντιπολίτευσης

Το οικονομικό πολυνομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό μόνο να θεσμοθετήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες αλλά στόχευσε και στο να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση αναδεικνύοντας τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη της κυβερνώσας παράταξης μιλούν ανοικτά για «αδιέξοδο της αντιπολίτευσης» κι επιχειρούν να ταυτίσουν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ενδεχομένως η ευρύτατη πλειοψηφία που κατάφερε να πετύχει η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση, στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, «τρόμαξε» τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τα να καταψηφίσουν τις νέες σε μισθούς και συντάξεις. 

«Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

Το νομοσχέδιο παρότι αρχικά «έδειχνε» οτι θα έχει ευρύτερη συναίνεση (πλέον των 158 βουλευτών της ΝΔ) υπήρξε στροφή 180 μοιρών από τον ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίζει επι της αρχής.

Αρχικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας επί του νομοσχεδίου ήγειρε διάφορες μεν ενστάσεις επί άρθρων του νομοσχεδίου, τόνισε όμως χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσει θετική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όπως δήλωσε ο κ. Μαμουλάκης «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταδικάζει τη λογική της ασκούμενης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Λίγη ώρα αργότερα όμως ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε ενστάσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο και ότι θα δώσει θετική ψήφο μόνο σε άρθρα του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ευθύς εξαρχής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής πέταξε το γάντι στα κόμματα της  αντιπολίτευσης λέγοντας πως «δίνουμε έναν επιπλέον μισθό σε κάθε δημόσιο υπάλληλο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ το καταψηφίζουν». Σύμφωνα με τον ίδιο ο προυπολογισμός των νέων μέτρων φθάνει το 1,1 δισ ετησίως και τα 4,4 δις στην τετραετία. «Κλείνει οριστικά και το κάθε συζήτηση γύρω από το ποιος διαθέτει κοστολογημένο πρόγραμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός προσέθεσε με νόημα: «Μένουμε πιστοί στα συνθήματα μας και διαψεύδουμε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας». Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς έχουν έρθει για να μείνουν, ενώ κάποια στιγμή η ακρίβεια θα φύγει.

Σχετικά Άρθρα