Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση – Στο υπουργικό οι πυρκαγιές και τα μέτρα για τους πληγέντες – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

 Σε κόκκινο συναγερμό η κυβέρνηση – Στο υπουργικό οι πυρκαγιές και τα μέτρα για τους πληγέντες – Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Φωτιά στο πολιτικό βάζουν οι πυρκαγιές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή κόκκινο συναγερμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης και παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, για τα μέτρα κρατικής αρωγής των πληγέντων και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας.

Το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην  Βουλή κατά συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι στην κορυφή της ιεραρχίας την οποία θέτουν βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος.

Από το βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως « αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο μας το μέτωπο της φωτιάς». Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνησης της χώρας, το 2019 μέχρι σήμερα, έχει θέσει τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας σε απόλυτη προτεραιότητα και για αυτό κατάφερε να σχεδόν να διπλασιάσει τα πτητικά μέσα που διαθέτει και να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει πλέον το δικό της υπουργείο και επισήμανε ότι το παλιό της κτήριο θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε σε περίπτωση σεισμού. Μάλιστα, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας την ώρα που γίνεται η προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι  την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κλιματική κρίση αποτελεί μια βολική δικαιολογία» της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εμφανίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται σε όσα έχει κάνει, αλλά να αναλαμβάνει και περισσότερες πρωτοβουλίες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας. Από το κράτος, μέχρι τον τελευταίο πολίτη».

Όσον αφορά την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως “η κριτική εξ αποστάσεως είναι εύκολη” και κάλεσε όσους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυμούν να επισκεφθούν το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας για να δούνε από κοντά τον συντονισμό και τις προκλήσεις ενός επιχειρησιακού σχεδίου.  

Σχετικά με την κριτική της αντιπολίτευσης, πως η κυβέρνηση τάχα αρκείται στις εκκενώσεις, και πρόσθεσε πως το 112 είναι πολύτιμο κι έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. “Αν κάτι μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι είναι να μπορούμε να προστατεύουμε τους πολίτες από μία νέα τραγωδία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, χαρακτήρισε ως “σαχλαμάρα” τις θεωρίες της αντιπολίτευσης περί στοχευμένων εμπρησμών για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες λέγοντας “η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν φωτιές για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Είμαστε περήφανοι που έχουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά» προσθέτοντας πως  «Οι πυρκαγιές στη Δυτική Αττική σταμάτησαν στις ανεμογεννήτριες». 

Σχετικά Άρθρα