Φωτιά στη Ρόδο: Κλιμάκιο της ΕΥΠ συμμετέχει στις έρευνες για τα αίτια της πύρινης κόλασης

 Φωτιά στη Ρόδο: Κλιμάκιο της ΕΥΠ συμμετέχει στις έρευνες για τα αίτια της πύρινης κόλασης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στη Ρόδο για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς με τη συνδρομή και κλιμακίου της ΕΥΠ που βρίσκεται στο νησί των Δωδεκανήσων. Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέγονται μαρτυρίες και στοιχεία για να εξακριβωθεί πώς ξεκίνησε η φωτιά και ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν. Την ίδια στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση έθεσε χθες το πρωί σε συναγερμό την Πυροσβεστική ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Και χθες επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις ανάμεσά τους και 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 2 από Τουρκία και 1 από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων 3 από Αίγυπτο και 2 για τον συντονισμό τους. Χθες ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Μαλώνα με τους κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες μαζί με τους πυροσβέστες. Στόχος τους να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να μην απειληθούν σπίτια.

Από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 είχε δοθεί οδηγία για εκκένωση των περιοχών Μάσαρη και Μαλώνα και ζητούσαν από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Αρχάγγελο, ενώ νωρίτερα σε ένα άλλο μήνυμα ζητούνταν από τους κατοίκους στις περιοχές Γεννάδι και Βατί να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι.

Οι πυροσβέστες στη Ρόδο είχαν να αντιμετωπίσουν και χθες τουλάχιστον τρία ενεργά μέτωπα αλλά και αρκετές αναζωπυρώσεις χωρίς να έχουν «σύμμαχο» τις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι που έφταναν τα επτά μποφόρ.

Ένας αστυνομικός και ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου καθώς τραυματίστηκαν. Ειδικότερα ο αστυνομικός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει στην εκκένωση περιοχών έπεσε με τη μοτοσικλέτα του σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει ενώ  ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα στη διάρκεια της κατάσβεσης. Θύματα της πυρκαγιάς ωστόσο είναι και αρκετά από τα ελάφια του νησιού που διαβιούσαν στα δάση στα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.