Καύσωνας: Που έγραψε 43 βαθμούς και που “κρύωσαν” με μόλις 11

 Καύσωνας: Που έγραψε 43 βαθμούς και που “κρύωσαν” με μόλις 11

Συνεχίζονται οι συνθήκες καύσωνα την Τρίτη (25/07), σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στη Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 43,3°C, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η έντονη δυσφορία σε παραθαλάσσια κυρίως τμήματα, όπου σημειώθηκαν υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας / δείκτη θερμότητας (heat index) σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλές τιμές υγρασίας. Συγκεκριμένα, στην Πρέβεζα, το μεσημέρι της Τρίτης καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50.2°C.

thermokrasies

Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία κινήθηκε κάτω από τους 20 βαθμούς

Και ενώ ο καύσωνας υποχωρεί σταδιακά, υπήρξαν οχτώ περιοχές σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου όπου το θερμόμετρο έδειξε κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου ενώ ο καιρός αναμένεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το meteo.gr, στη Βωβούσα Ιωαννίνων η θερμοκρασία έφτασε τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθούν, με λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες των 11 βαθμών:

το Καρπενήσι – Βούτυρο, όπου έδειξε 12,9 βαθμούς,

το Μαυρολιθάρι Φωκίδας με 14,1 βαθμούς,

το Περτούλι Τρικάλων με 14,2 βαθμούς,

το Μεσόβουνο Κοζάνης με 14,7 βαθμούς,

τα Τύρια Ιωαννίνων με 15,2 βαθμούς,

τα Γρεβενά με 15,4 βαθμούς,

και η Φλώρινα με 15,5 βαθμούς.

metro

Αναλυτικά ο καιρός την Τετάρτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 με ενίσχυση από το απόγευμα και στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με ενίσχυση από το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και αρχικά στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Γρήγορα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στη δυτική Πελοπόννησο έως 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά. Από τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 44 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 45 με 46 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 έως 4, βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4, βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 2 έως 4, στρεφόμενοι από τις απογευματινές ώρες σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα