Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες οι Ισπανοί – Αυξημένη η προσέλευση σε σχέση με το 2019

 Εκλογές στην Ισπανία: Στις κάλπες οι Ισπανοί – Αυξημένη η προσέλευση σε σχέση με το 2019

Αρκετά μεγάλη είναι η προσέλευση των Ισπανών στις κάλπες καθώς μέχρι τις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή έφτασε σχεδόν το 40%. Υψηλότερη από το 37,9% των εκλογών του 2019 και σημειώνεται εν μέσω ενός κύμματος καύσωνα.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος), τα exit poll αναμένονται μετά το κλείσιμο των καλπών, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στα μεσάνυχτα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος ποντάρει στην κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής από τους αριστερούς ψηφοφόρους για να διατηρήσει τη θέση του, προκήρυξε αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές τον Μάιο, μετά από μια σαρωτική νίκη της δεξιάς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο Σάντσεζ επεδίωκε να κάμψει τη δυναμική του αντιπάλου του, αλλά αυτό προφανώς απέτυχε. Οι προσπάθειές του να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, που είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και στην επιβράδυνση του πληθωρισμού -του χαμηλότερου στην ευρωζώνη- δεν κέρδισαν την απαραίτητη έλξη.

Μια νίκη του Λαϊκού Κόμματος θα σηματοδοτούσε εξιλέωση για το κόμμα που εκδιώχθηκε από την εξουσία όταν ο Σάντσεζ το 2018 ηγήθηκε της πρώτης επιτυχημένης ψήφου δυσπιστίας στην Ισπανία κατά του τότε πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ένας πιθανός κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του PP και του ακροδεξιού Vox θα σηματοδοτούσε επίσης μια σημαντική αλλαγή, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα έμπαινε στην κυβέρνηση.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από την απαγόρευση 18ης Ιουλίου έδειχναν το PP να κερδίζει άνετα την πρώτη θέση, με το Vox στην τρίτη θέση, επιτρέποντας έτσι να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Το έχουν ήδη πράξει σε δεκάδες δημαρχεία και αρκετές περιφερειακές διοικήσεις.

Μερικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το δεξιό μπλοκ υπολείπεται της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 176, αλλά καμία δεν έδειχνε ότι οι Σοσιαλιστές και οι εταίροι τους του κόμματος Sumar κέρδιζαν αρκετές έδρες για να κυβερνήσουν.

Σχετικά Άρθρα