Απειλές για νέα κλιμάκωση από τον Πούτιν – Η αποχώρηση από την συμφωνία για τα σιτηρά προκαλεί νέο ράλι στις τιμές των τροφίμων 

 Απειλές για νέα κλιμάκωση από τον Πούτιν – Η αποχώρηση από την συμφωνία για τα σιτηρά προκαλεί νέο ράλι στις τιμές των τροφίμων 

Σε κίνδυνο θέτει και πάλι την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια η Μόσχα, καθώς η αποχώρησή της από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία είχε επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, ανατρέπει άρδην τα δεδομένα του ερχόμενου χειμώνα κι ενώ το ράλι στις τιμές των τροφίμων μαστίζει σχεδόν όλη τη Δύση.

Ενόψει του ερχόμενου φθινοπώρου, το Κρεμλίνο εργαλειοποιεί τώρα κρίσιμες υποδομές σιτηρών -μετά την πίεση που άσκησε προς Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο με το φυσικό αέριο- προκειμένου να ικανοποιήσει τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του έναντι της Δύσης.

Οι διαδοχικές επιχειρήσεις βομβαρδισμού εναντίον της Οδησσού, του κατεξοχήν νότιου ουκρανικού εξαγωγικού λιμανιού τα τελευταία εικοσιτετράωρα σηματοδοτούν στο πιο υψηλό επίπεδο την αγωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να εξασφαλίσει αντίμετρα από τις δυτικές δυνάμεις, απειλώντας ακόμη και… φορτηγά πλοία, με φορτίο ουκρανικά σιτηρά.

Την επικείμενη κλιμάκωση από ρωσικής πλευράς σχολίασε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, λέγοντας πως «οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η Ρωσία πόντισε νέες νάρκες κοντά σε ουκρανικά λιμάνια». Σύμφωνα με το CNN, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που θα μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν να κατηγορήσει το Κίεβο, προκαλώντας παγκόσμια σύγχυση.

Ειδικότερα, την πιθανότητα ο ρωσικός στρατός να στοχεύσει εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς των σιτηρών της Ουκρανίας υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Προεδρίας των ΗΠΑ, εκτιμώντας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία πως η Μόσχα μπορεί «να συμπεριλάβει επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων».

Την όποια καχυποψία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιτείνει η άρνηση της Ρωσίας, όπως καταγράφηκε στην αρχή της εβδομάδας, να παρατείνει τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Στο παζλ της ανησυχίας της Δύσης προστέθηκαν τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι αναφορές για αεροπορικά πλήγματα εναντίον τερματικών σταθμών σιτηρών στο λιμάνι της Οδησσού, με την Ουάσιγκτον να ερμηνεύει τη στάση της Μόσχας ως προάγγελο των όσων θα ακολουθήσουν.

Πολύ περισσότερο, όταν η Μόσχα διεμήνυσε πως θα θεωρεί στρατιωτικό στόχο οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα επίπεδα του παγκόσμιου συναγερμού. Μπροστά στην νέα αυτή συνθήκη, το Κίεβο απαίτησε να υπάρξει διεθνής συνοδεία στα φορτηγά πλοία μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά, παρότι το Κρεμλίνο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να πλήξει εμπορικά πλοία στην ίδια περιοχή.

ΚλείσιμοΜάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραποιούν σκόπιμα τις απόψεις της Μόσχας για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών. «Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών», διαβεβαίωσε σχετικά ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, στον απόηχο της θέσης που διατύπωσε το Κρεμλίνο, δηλαδή πως όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται «μέρος της σύρραξης».

Ταυτόχρονα, η επιχειρηματολογία της Μόσχας για την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά φαντάζει εξαιρετικά αδύναμη, καθώς το Κρεμλίνο εγκαλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις πως αγνοήθηκε ένα μνημόνιο που είχε υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη ταυτόχρονα με αυτήν τη συμφωνία και στόχος του ήταν να διευκολυνθεί η εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων. Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο επιδιώκει μερικώς τη χαλάρωση των όρων που έχουν τεθεί απέναντι στο ενιαίο τραπεζικό σύστημα SWIFT, καθώς έχει «παγώσει» η διακίνηση των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Άρθρα