ΣΥΡΙΖΑ: “Όχι” στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Η πρόταση που καταθέτει

 ΣΥΡΙΖΑ: “Όχι” στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Η πρόταση που καταθέτει

Με σκοπό να καθορίσει την στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο της ψήφου των ομογενών συνεδρίασε την Τετάρτη (19.7.2023) η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης και θα ζητήσει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση.

Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους και όλες και πρόκειται να καταθέσει ξανά τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το 2021.

Με βάση αυτή την πρόταση θα μπορούν όλοι οι ομογενείς να ψηφίζουν, ενώ η πρόταση περιλαμβάνει και την δημιουργία τεσσάρων περιφερειών για τους ομογενείς (Αμερικής, Ευρώπης, Ωκεάνιας και Αφρικής).

Κομματικές πηγές έλεγαν ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να υπάρχει το συνταγματικό πνεύμα για σύνθεση και συναίνεση, παράλληλα όμως θα διεκδικήσει τη διευκόλυνση της πρόσβασης και για τους εκλογείς εσωτερικούς που δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους (εποχικοί εργαζόμενοι).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο δημόσιο διάλογο και τις διαδικασίες έως την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αναδείξει τα παιχνίδια εντυπώσεων της ΝΔ, που προσβάλουν το συνταγματικό πνεύμα και αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως εκλογικό κοινό».

Έφη Αχτσιόγλου: Να ψηφίσουν μέλη και στελέχη του κόμματος

Εν τω μεταξύ, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται θετική στο να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου – εκτός από τα μέλη – και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναγνώρισε μάλιστα ότι η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εσωκομματικές κάλπες και επεσήμανε ότι γι’αυτό τον λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζει σχετική καμπάνια για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την υποψηφιότητα της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «εισηγούμαι μία νέα μεθοδολογία ηγεσίας, η οποία αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής, ώστε να είμαστε πιο δημιουργικοί και πιο αποτελεσματικοί, με θέσεις που μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, αφορά και το πώς θα δουλεύουμε πιο συγκροτημένα, πιο μεθοδικά, χρησιμοποιώντας την τεχνική γνώση των ειδικών, ώστε αυτό που πολιτικά επιδιώκουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο». Και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα των δομών, με συγκεκριμένους κανόνες, με μεθοδικότητα, με συλλογική λειτουργία και συλλογική ευφυΐα. Υπάρχει ένα τεράστιο πλήθος πολιτών που αναζητούν μία άλλη προοπτική από αυτή που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή την ανάγκη πρέπει να εκφράσουμε».

Σχετικά Άρθρα