ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκη παραιτήσου

 ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκη παραιτήσου

Εκ των σφοδρότερων επικριτών της ηγεσίας -και της εποχής- Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα τάση «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» (ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ) που σχηματίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, αξιώνει τώρα την παραίτηση του νεοεκλεγέντος προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση απευθύνει έκκληση στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή «να ενεργοποιήσουν το άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού το οποίο προβλέπει την άρση της εμπιστοσύνης της ΚΕ προς το πρόσωπο του Προέδρου, με την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και τη σύγκληση στη συνέχεια του Εκτάκτου Συνεδρίου».

Αίτημα καθαίρεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει όσων προβλέπει το Καταστατικο, είχε διατυπώσει προ ημερών και ο πρώην στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, Ολόκληρο το κείμενο της  ΠΡΩΤ.Α. ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Στ. Κασσελάκης δε μπορεί να είναι Πρόεδρος Αριστερού κόμματος και κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη δε μπορεί να ανήκει στην Αριστερά»

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Κασσελάκης στο σύντομο διάστημα της προεδρίας του έχει υποπέσει σε βαριές παραβιάσεις των Προγραμματικών και Καταστατικών αρχών του κόμματος. Δρα και λειτουργεί αυθαίρετα ως διαμορφωτής ενός άλλου δικής του εμπνεύσεως κόμματος με σαφή νεοφιλελεύθερα και συστημικά χαρακτηριστικά, παραβιάζοντας ή προκαταλαμβάνοντας συλλογικές και συνεδριακές αποφάσεις. Οι πολιτικές επιλογές του, συνέχεια της βαθιά συντηρητικής και δεξιάς πολιτικής του τοποθέτησης και της αρθρογραφίας του πριν λίγα χρόνια, μαζί με την όλη συμπεριφορά και στάση του επιδεινώνουν αντί να ανακόπτουν τη βαθιά κρίση και την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το έξω και πέρα από κάθε μορφή Αριστεράς «φαινόμενο Κασσελάκης», οφείλεται σε σοβαρά πολιτικά λάθη της προηγούμενης ηγεσίας που επιχείρησε τη βίαιη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συστημικό – αρχηγικό κόμμα με κυρίαρχη ιδέα τον πάση θυσία κυβερνητισμό. Με την ανοιχτή ψηφοφορία -δήθεν από το «λαό»- άφησε το κόμμα ανοχύρωτο απέναντι στην παρέμβαση ισχυρών συμφερόντων μέσα και έξω από τη χώρα. Πάνω σε αυτές τις στρεβλώσεις και τις πολιτικές μετατοπίσεις εκδηλώθηκε το «φαινόμενο Κασσελάκης». Για το οποίο πέραν του πρώην Προέδρου Αλέξη Τσίπρα φέρουν βαριά ευθύνη πολλά ηγετικά στελέχη του κόμματος που αδιαφόρησαν και δεν ύψωσαν έγκαιρα φραγμό απέναντί του.

Καταγγέλλουμε δημόσια και ανοιχτά τον Στ. Κασσελάκη για τη συμπεριφορά του και για σωρεία ασυγχώρητων λαθών και τοποθετήσεων. Μόνο για την τελευταία περίοδο επισημαίνουμε:

1.Την απαράδεκτη και μονόπλευρη ανακοίνωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Παλαιστινιακό και την ταύτιση με τη θέση του Ισραήλ, το οποίο εκμεταλλευόμενο την επίθεση της Χαμάς, δολοφονεί καθημερινά τον πληθυσμό της Γάζας και τον απειλεί με εθνοκάθαρση.

2. Την ομιλία του στον ΣΕΒ και την υποστήριξη νεοφιλελεύθερων δοξασιών για τις σχέσεις κεφαλαίου-εργασίας, συνέχεια των νεοφιλελεύθερων απόψεών του ως αρθρογράφου του Εθνικού Κήρυκα Νέας Υόρκης για τις απολύσεις στο δημόσιο, για τη μείωση του κατώτατου μισθού, για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια κλπ

3. Την αυταρχική και αντιδημοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε απέναντι σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αγνοώντας το άρθρο 39 του Καταστατικού για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων

4. Την αυθαίρετη και έξω από κάθε καταστατική πρόβλεψη απόφασή του να «διαγράψει» τον Στέφανο Τζουμάκα

5. Την προκλητική και βαθιά αντιδημοκρατική δήλωσή του ότι επικοινωνεί «αδιαμεσολάβητα» με τα μέλη και ότι δεν έχει ανάγκη κανένα όργανο του κόμματος.

6. Την οπερετική ανακοίνωσή του ότι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος» που στην αρχή παρουσιάστηκε ως «διαγραφή» και μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, υποβαθμίστηκε σε «πολιτική αποδοκιμασία» Σημειώνουμε, επίσης, ότι εκκρεμεί από την περίοδο της εκλογής του ο έλεγχος του βιογραφικού του, αφού καθημερινά σχεδόν έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αμφισβητούν πλευρές των ισχυρισμών του ή αποκαλύπτουν τα συμφέροντα με τα οποία είναι συνδεδεμένος. Στοιχεία που ρίχνουν βαριές σκιές και γεννούν τουλάχιστον εύλογα ερωτήματα.

Εκκρεμεί ακόμη η διερεύνηση σχετικά με την πλαστογράφηση δύο υπογραφών στον κατάλoγο των 30 μελών της ΚΕ- υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Στ. Κασσελάκη, που κατατέθηκε στο Διαρκές Συνέδριο, υπόθεση που τραυμάτισε το κύρος του κόμματος.

 Όλα τα παραπάνω συνιστούν σοβαρά πολιτικά παραπτώματα. Προκαλούν τεράστια πολιτική ζημιά, διχάζουν, εξευτελίζουν και γελοιοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αποτελούν πρώτης τάξεως δώρο προς τον κ. Μητσοτάκη ή τα άλλα κόμματα. Ουδείς τα είχε όλα αυτά υπόψη του ή μπορούσε να τα διανοηθεί όταν ψήφιζε για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Στ. Κασσελάκη.

Ο Στ. Κασσελάκης δε μπορεί να είναι Πρόεδρος Αριστερού κόμματος και κόμμα που έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη δε μπορεί να ανήκει στην Αριστερά. Καλούμε τον Στ. Κασσελάκη να υποβάλει την παραίτησή του.

Αν δεν το πράξει, απευθύνουμε έκκληση στην ΠΓ και την ΚΕ να παρέμβουν άμεσα, να συζητήσουν και να τοποθετηθούν απέναντι στις Προγραμματικές και Καταστατικές παραβιάσεις για τις οποίες καταγγέλλουμε τον Στέφανο Κασσελάκη. Να ενεργοποιήσουν το άρθρο 20 παρ. 4 του Καταστατικού το οποίο προβλέπει την άρση της εμπιστοσύνης της ΚΕ προς το πρόσωπο του Προέδρου, με την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος και τη σύγκληση στη συνέχεια του Εκτάκτου Συνεδρίου. Eίναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τους Βουλευτές-Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που εξελέγησαν με το Πρόγραμμά του και τώρα καλούνται να υπηρετήσουν ένα διαφορετικό σχέδιο. Με βαριές παραβιάσεις των Αρχών και της πολιτικής του κόμματος και με ζητήματα ήθους, εντιμότητας και διαφάνειας δεν παίζουμε. Είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο είτε για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος ή μέλος του κόμματος.  

Σχετικά Άρθρα