Συνάντηση Χρυσοχοίδη με τους εκπροσώπους της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

 Συνάντηση Χρυσοχοίδη με τους εκπροσώπους της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας

Τους εκπροσώπους της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας συνάντησε ο Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΜε την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) συναντήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου, ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου των επαφών του με φορείς της Υγείας.

Θυμίζουμε ότι στο ίδιο πλαίσιο, ακριβώς μία ημέρα πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

«Καθώς το φάρμακο είναι από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας και της εθνικής οικονομίας, τέθηκαν επί τάπητος τόσο τα ζητήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι ανάγκες του Έλληνα ασθενή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, πως είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και η αποφυγή φαρμακευτικών ελλείψεων, προς όφελος των πολιτών.

Τα πάγια αιτήματα της ΠΕΦ

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν, με κάθε ευκαιρία, τόσο ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, όσο και άλλοι εκπρόσωποι της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας βασική πρόκληση για την ΠΕΦ είναι η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση για το φάρμακο, που καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία  επιβαρύνεται, κάθε χρόνο, με τεράστια ποσά μέσω του μηχανισμού του clawback προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. Η υπερβολικά υψηλή άμεση και έμμεση φορολόγηση που επιβαρύνει τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου φθάνει (σύμφωνα με όσα πολλές φορές έχουν δηλώσει οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ) μέχρι και το 70% του ετήσιου κύκλου των εργασιών τους.

Τις δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων αναμένουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, όπως και τη λήψη μέτρων για τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής, και την υλοποίηση της αύξησης του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης που αποφασίστηκε πρόσφατα από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων και μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ.

Σχετικά Άρθρα