Xαμόγελο του Παιδιού: Δύο κακοποιήσεις παιδιών την ημέρα, 10 κλήσεις την ώρα στη γραμμή SOS

 Xαμόγελο του Παιδιού: Δύο κακοποιήσεις παιδιών την ημέρα, 10 κλήσεις την ώρα στη γραμμή SOS

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η δραματική αύξηση των περιστατικών σωματικής βίας κατά των παιδιών, των εξαφανίσεων και της παραμέλησης σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης «του Χαμόγελου του Παιδιού».

Τα αποτελέσματα της έκθεσης για το πρώτο εξάμηνο του 2023 προκαλούν σοκ και δέος και επιβεβαιώνουν πως οι ρίζες των προβλημάτων στην ελληνική κοινωνία είναι βαθιές και έχουν ως τελικούς αποδέκτες τις αθώες παιδικές ψυχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Α εξάμηνο του 2023 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οπως αποδεικνύεται η ελληνική κοινωνία νοσεί βαριά. Επί της ουσίας αδυνατεί να δώσει λύσεις σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που διαιωνίζουν μεσαιωνικές καταστάσεις.

“Χιλιάδες παιδιά μας χρειάζονται”

«Είναι πολύ ανησυχητική η κατάσταση. Μαζί με 476 επαγγελματίες και τους εθελοντές μαχόμαστε καθημερινά για τα όλα παιδιά, για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Η αύξηση των κρουσμάτων και των καταγγελιών είναι τεράστια. Χιλιάδες παιδιά εκεί έξω μας χρειάζονται. Μόνο με αυτή τη σκέψη συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια. Είμαστε εδώ ώστε να δώσουμε ένα φιλί ζωής στα παιδιά που χρειάζονται φροντίδα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Το Χαμόγελο διαχειρίστηκε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού για σοβαρά περιστατικά παιδιώνΤο Χαμόγελο διαχειρίστηκε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού για σοβαρά περιστατικά παιδιών

10 καταγγελίες την ώρα

Σχετικά με τις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017) η Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος του Οργανισμού, ανέφερε πως το Α’ εξάμηνο του 2023 το Χαμόγελο διαχειρίστηκε 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές του Οργανισμού για σοβαρά περιστατικά παιδιών. Τόνισε πως κάθε ημέρα υπήρξαν 639 κλήσεις, δηλαδή, περίπου 10 την ώρα. Και σε αυτόν τον τομέα έχει παρατηρηθεί αύξηση 12% σε σχέση με το 2022 και κάθε ημέρα υπάρχουν 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού.

Κλήση και ευκαιρία

«Κάθε κλήση είναι μια ευκαιρία για ένα παιδί να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Καταφέραμε να μην ξεπερνάει τα 12 δευτερόλεπτα αναμονής. Το 80% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποιήσαμε ήταν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες, ξημερώματα, είτε το σαββατοκύριακο, όταν το “Χαμόγελο” φαινόταν ότι ήταν η μόνη τους λύση», είπε η Σταυρούλα Σπυροπούλου.

Εξαφανίζεται ένα παιδί κάθε δύο ημέρες

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού, δίνοντας έμφαση στις παράλληλες δράσεις κινητοποίησης που πραγματοποιεί το «Χαμόγελο» και στο γεγονός πως δεν εφησυχάζει με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αγνοουμένων. Το A’ Εξάμηνο του 2023 το «Χαμόγελο» δέχτηκε 5.734 κλήσεις στην 116000 και διαχειρίστηκε 134 αιτήματα για την αναζήτηση 98 παιδιών, εκ των οποίων τα 75 παιδιά βρέθηκαν. Με άλλα ςξαφανίζεται ένα παιδί κάθε δύο ημέρες.

καταγράφεται αύξηση 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.καταγράφεται αύξηση 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

Αύξηση 12% στις εξαφανίσεις

Επομένως καταγράφεται αύξηση 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων, αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. «Στο “Χαμόγελο” δεν καταγράφουμε απλώς το πρόβλημα, προσπαθούμε να είμαστε εκεί, να δώσουμε λύσεις -και δίνουμε λύσεις- να προλάβουμε το πρόβλημα. Δε θα σταματήσουμε να λέμε πως «κάθε παιδί που λείπει από το Σπίτι του βρίσκεται σε κίνδυνο» καθώς για κάθε γονέα που χάνει έστω και για 1 ώρα το παιδί του, χάνεται όλος ο κόσμος του. Υπάρχει εμπειρία, γνώση, αντανακλαστικά, και είμαστε εδώ για όποιον επιθυμεί και μπορεί να μας καλέσει», τόνισε ο Στέφανος Αλεβίζος.

Αντίθετα, μείωση σημείωσαν τα αιτήματα φιλοξενίας. Σύμφωνα με την Ιωάννα Λαγουμιντζή, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Σπιτιών Φροντίδας και Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας το Α΄ εξάμηνο 2023 «Το Χαμόγελο» έλαβε 29 αιτήματα φιλοξενίας για 55 παιδιά σε σύγκριση με όλο το έτος 2022 που υπήρχαν 108 αιτήματα φιλοξενίας για 196 παιδιά.

Επίσης το Α’ Εξάμηνο του 2023 πραγματοποιήθηκαν θεραπευτικές συνεδρίες σε 134 παιδιά, με τα 42 να είναι νέα αιτήματα, και τα 97 παιδιά από προηγούμενα χρόνια, ενώ συνολικά στο Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ΄οίκον Νοσηλεία συμμετείχαν 440 παιδιά. Σύμφωνα με την Κοινωνική Λειτουργό και Συντονίστρια στα 16 Κέντρα Στήριξης πανελλαδικά Σοφία Κούχη, υποστηρίχθηκαν 11.220 παιδιά και οι οικογένειες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Νέα Σπίτια στο «Χαμόγελο»

Ο Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην αναδιοργάνωση των δομών του φορέα με τη μετατροπή δύο Σπιτιών του (σε Περιστέρι και Μαρούσι), σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας όπου να λειτουργούν στο πρότυπο των άλλων 3 Σπιτιών σε Αγρίνιο, Πύργο και Χαλκίδα, καθώς και του Σπιτιού στην Ηρακλείτσα Καβάλας, όπου θα φιλοξενήσει αποκλειστικά ασυνόδευτους ανήλικους λειτουργώντας ως Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Επιπλέον, 9 διαμερίσματα στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποδεχτούν παιδιά του Οργανισμού από 15 ετών και άνω, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Η καλή πλευρά του νομίσματος είναι η θεαματική αύξηση των εθελοντών που ξεπερνούν πλέον τους 6.100 σημειώνοντας αύξηση 100%. «Ο πολύτιμος λίθος του Οργανισμού, είναι οι εθελοντές του. Εθελοντές ενήλικες, παιδιά, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, για ποιο λόγο; Προκειμένου να χαρίσουν στα παιδιά το καλύτερο χαμόγελό τους» είπε η υπεύθυνη εθελοντισμού Βέρα Τσίχλη.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα