Κυβερνητικές πηγές: “Ειλικρινής συζήτηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τέθηκε το πλαίσιο για συνέχεια στα ελληνοτουρκικά “- Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες (εικόνες, vid)

 Κυβερνητικές πηγές: “Ειλικρινής συζήτηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τέθηκε το πλαίσιο για συνέχεια στα ελληνοτουρκικά “- Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες (εικόνες, vid)

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν διήρκεσε μία ώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για συνάντηση μισής ώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που έγινε σε καλό κλίμα, η συζήτηση ήταν ειλικρινής. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το πλαίσιο για τη συνέχεια, από εδώ και πέρα. Τον «οδικό χάρτη» θα επεξηγήσει στις δηλώσεις του το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης, αν και ήδη έχει δοθεί το στίγμα από τη συνάντηση Δένδια – Γκιουλέρ με την επαναδρομολόγηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

«Έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο αλλά οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και υπάρχει επαφή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ τον συνεχάρη και δια ζώσης για την επανεκλογή του.

«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Tι συμφώνησαν οι δυο πλευρές

Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται. Να σημειωθεί ότι και το 2022 οι δύο ηγέτες είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όταν ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μετά και τη σημερινή τους συνάντηση προσδιορίζεται χρονικά και αναθέτουν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να έχουν επιτελικό ρόλο για τον προγραμματισμό του. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν στις κάμερες

Ερντογάν: Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.

Μητσοτάκης: Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.

Παρών στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνεχάρη για την επανεκλογή του τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ανταπέδωσε με τα δικά του συγχαρητήρια προς τον στενό συνεργάτη του Τούρκου προέδρου

Σχετικά Άρθρα