Δίκη Άλκη: Ισόβια για εφτά κατηγορούμενους και πολυετή φυλάκιση για τους άλλους πέντε – Η δήλωση της μητέρας του (vid)

 Δίκη Άλκη: Ισόβια για εφτά κατηγορούμενους και πολυετή φυλάκιση για τους άλλους πέντε –  Η δήλωση της μητέρας του (vid)

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Αυτή τη στιγμή, η εισαγγελέας της έδρας εισηγείται τις συνολικές ποινές (για το σύνολο των πράξεων), τις οποίες θα ανακοινώσει το δικαστήριο μετά από νέα διακοπή. Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του Άλκη Καμπανού ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Η εισαγγελέας είχε προτείνει νωρίτερα την ισόβια κάθειρξη για τους 7 από τους 12 κατηγορούμενους της δίκης και 15ετή φυλάκιση για τους υπόλοιπους 5. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι 7 κατηγορούνται για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και οι άλλοι 5 για συνέργεια στο έγκλημα.

Αναλυτικά οι κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση το δικαστήριο κήρυξε ένοχους και τους δώδεκα κατηγορούμενους, τους επτά ως αυτουργούς και τους πέντε ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία.

Οι 12 νεαροί που έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

Συγκεκριμένα, οι 12 καταδικασθέντες κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

– Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Ο 10ος ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

– Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (πρώτο τραυματία φίλο) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία φίλο). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης, κατά περίπτωση, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Κανένα ελαφρυντικό

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά από σχετική εισήγηση της εισαγγελέως, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή τους και για τους δώδεκα. Υπενθυμίζεται πως η πλευρά της υπεράσπισης είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας για όλους, του σύννομου βίου για τους έντεκα και κατά περίπτωση αυτό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας

Συγκεκριμένα, η έδρα συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, Κυριακής Κλιάμπα, και αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στους 12 κατηγορούμενους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης των “12” είχαν αιτηθεί, για λογαριασμό των εντολέων τους, τα ελαφρυντικά τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους, τα οποία αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο), ενώ μετά την πρόταση της εισαγγελέως το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η Κυριακή Κλιάμπα ξεκίνησε την πρότασή της σχετικά με τα ελαφρυντικά, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου τις οποίες είχαν επικαλεστεί αρκετοί εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.

«Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», τόνισε σχετικά με το ελαφρυντικό ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ αναφορικά με το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής.

“Είχαμε μία ομολογία. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά ομολόγησαν επιλεκτικά και όχι τις πράξεις τους, αλλά τη συμμετοχή τους και την παρουσία τους στην επίθεση. Αν ήθελαν να ομολογήσουν θα έλεγαν ότι έστω άγγιξαν τον Άλκη. Ομολογίες σε αυτή την αίθουσα δεν ακούστηκαν και αυτό αποδεικνύει γενικά τη στάση ζωής τους, την έλλειψη μεταμέλειας και τον προσχεδιασμό. Ακούσαμε “συγγνώμη” αλλά κατά τη γνώμη μου ήταν ξένη. H συγγνώμη απαιτεί συναίσθηση και ενσυναίσθηση, δύο στοιχεία που δεν διαφάνηκαν. Ήταν συνειδητή επιλογή να τελέσουν όσα τέλεσαν. Επίσης, όλοι τους συμβουλευτήκαν δικηγόρους και άρα δεν έπραξαν αυτοβούλως”, ανέφερε η εισαγγελέας, η οποία έκανε λόγο για συνειδητές επιλογές και πράξεις των κατηγορουμένων, τόσο το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης όσο και στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

“Απέναντί μας έχουμε 12 νέους σε ηλικία κατηγορούμενους αλλά 12 ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Δώδεκα κατηγορούμενους που εργάζονται, άλλοι συνδράμουν στις οικογένειές τους, άλλοι ζουν μόνοι τους, είναι ανεξάρτητοι και ορίζουν τις ζωές τους. Δεν διακρίνονται από ανωριμότητα. Δώδεκα νέους που, μεταξύ άλλων, δεν τέλεσαν ένα οπαδικό επεισόδιο όπως όλα τα άλλα γιατί είχαμε απόφαση, οργάνωση, υποδομή και ήταν συνειδητή επιλογή κατόπιν ώριμης σκέψης. Η επιλογή ήταν συνειδητή γιατί όλοι είναι οργανωμένοι, ακολουθούσαν την ομάδα σε ταξίδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του κοροναιού που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις, γεγονός που συνηγορεί πως το πάθος για την ομάδα και το μίσος για τον εχθρό αναδεικνύει το μη σύννομο του βίου”, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός σχετικά με την ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που πρότεινε να απορριφθεί.

“Τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν εξαίρεση στη σταθερή στάση ζωής τους. Ορισμένοι χρήση ναρκωτικών, ορισμένοι οπλοφορία, ορισμένοι εμπλοκή σε άλλα επεισόδια. Δεν εξετράπησαν ξαφνικά σε αυτή τη βαρύτατη εγκληματική συμπεριφορά”, τόνισε.

Μητέρα Άλκη: “Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη αλλά το παιδί μου δε γυρίζει πίσω”

“Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη. Είναι μια μεγάλη δικαίωση για την οικογένειά μας, αλλά το παιδί μου δε γυρίζει πίσω”, τόνισε η μητέρα του Άλκη Καμπανού, Μελίνα Κακουλίδου, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, για τη δολοφονία του παιδιού της και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, κατά την οπαδική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2022.

“Δε θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη, δικαίωση. Υπήρξε έγκλημα και επήλθε τιμωρία”, τόνισε ο πατέρας του αδικοχαμένου 19χρονου φοιτητή, Αριστείδης Καμπανός, ο οποίος ευχαρίστησε με τη σειρά του όλο τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό της οικογένειάς του από την ημέρα της δολοφονίας του γιου τους έως και την εκδίκαση της υπόθεσης.

“Δε θεωρώ ότι η ποινή ήταν εξοντωτική. Ήταν μέσα στα πλαίσια του ειδεχθούς εγκλήματος που κάνανε πάνω στον Άλκη και τα υπόλοιπα παιδιά”, τόνισε.

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, ανέφερε ότι στη “μαραθώνια” δικαστική διαδικασία η οποία κράτησε αρκετούς μήνες και ήταν σε όλες παρών μαζί με τη σύζυγο και μητέρα του 19χρονου, υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές, όπως κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των ιατροδικαστών.

“Προσπαθούσα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και την ηρεμία μου. Μαζί με τη σύζυγό μου που μου συμπαραστάθηκε όλο αυτό το διάστημα, καταφέραμε και αντέξαμε και νομίζω ότι επήλθε η δικαίωση μετά την απόφαση του δικαστηρίου”, σημείωσε ο Αριστείδης Καμπανός.

Σχετικά Άρθρα