Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

 Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων πραγματοποιήθηκε στη ΖΕΠ Κοζάνης, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην περιοχή Σκοπός Καϊμακτσαλάν-Τσεκούρι, του Δήμου Φλώρινας. Η σύσκεψη έγινε υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση και του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου με τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, προϊσταμένους και διευθυντές υπηρεσιών και Κυνηγητικών Συλλόγων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κυρίως τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού και πιο συγκεκριμένα:

  • Η μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση), θα πραγματοποιείται μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.
  • Η διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.
  • Η δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.
  • Η καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων στην εκμετάλλευση.
  • Η απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).

Σχετικά Άρθρα