Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν – Οι εκτιμήσεις και οι προετοιμασίες Αθήνας και Άγκυρας – Ο ρόλος των ΗΠΑ, Γερμανίας, ΝΑΤΟ

 Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν – Οι εκτιμήσεις και οι προετοιμασίες Αθήνας και Άγκυρας – Ο ρόλος των ΗΠΑ, Γερμανίας, ΝΑΤΟ

Αν και στη συνάντηση προσβλέπουν Αμερικανοί, Γερμανοί και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές και μάλλον οι ελπίδες είναι φρούδες καθώς δύσκολα θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Πάντως στο Υπ. Εξωτερικών οι προετοιμασίες είναι πολύ έντονες για τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν που θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Πολλές από τις εισηγήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα αλλάξει την στρατηγική του σε ότι αφορά την Ελλάδα. Εξακολουθεί να επιμένει στην εφ’ολης της ύλης διαπραγμάτευση. Το δόγμα, δηλαδή kazan-kazan, (win-win). Έμπειροι διπλωμάτες βλέπουν επίσης να προχωρά σε ένα διπλωματικό μαράθωνιο επαφών με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ να ενισχύει τους δεσμούς του με τις αραβικές χώρες. Εφαρμόζει μια τακτική να τα βρει με όλους τους γείτονες εκτός από την Ελλάδα.

  • Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις από τις στρατηγικές της επιδιώξεις, ούτε ασφαλώς πρόκειται να πιεστεί από τους Συμμάχους για να συμμορφωθεί στη πράξη με το Διεθνές Δίκαιο όσο το παζάρι είναι ανοιχτό για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

  • «Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Η βασική μου φιλοδοξία είναι τώρα να συμφωνηθεί αυτό στη σύνοδο κορυφής», είπε σε δημοσιογράφους. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι τα φώτα της διπλωματίας θα πέσουν στον Ερντογάν, που θα κάνει το γνωστό παζάρι του. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει και την πρόθεση και τη διάθεση να βρει λύσεις με την Τουρκία. Είναι όμως η συγκυρία κατάλληλη;

Οι εκτιμήσεις για τη συνάντηση από την Άγκυρα

Στην Άγκυρα τώρα θεωρείται ότι η συνάντηση θα ανοίξει μία νέα σελίδα και θα υπάρξει ακόμη και ώθηση για νέα συνάντηση ή για να ανοίξουν πάλι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει τρόπο που συνδιαλέγεται με όλους. Όπως φαίνεται και με τον Μητσοτάκη δεν θα πάει να συγκρουστεί, αλλά να ζητήσει και να συζητήσει.

  • Πρώτα από όλα να μπει τέρμα στους εξοπλισμούς και να ανοίξει τη συζήτηση έπειτα για τις θαλάσσιες ζώνες. Στην Άγκυρα θεωρείται ότι ήρθε η ώρα το θέμα ταμπού της ΑΟΖ και αυτό που η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες θεωρεί προτεραιότητα να συζητηθεί ότι τώρα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι καθώς βλέπει ότι η Δύση πιέζει για μία πιο ευέλικτη διπλωματία.

Και αυτό το «καλό πρόσωπο» ο Ερντογάν δεν είναι να το δείξει μόνο προς τις ΗΠΑ, αλλά και προς τις χώρες-δορυφόρους ή συνεργάτες της Ουάσιγκτον, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Άρα ο Τούρκος πρόεδρος, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να δείξει το ήπιο προφίλ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τέρμα οι ‘μνησικακίες’, ξεκινά συνεννόηση και επικοινωνία».

Πάντως δεν αναμένεται ούτε βήμα πίσω από τις γνωστές κόκκινες γραμμές, όπως η Γαλάζια Πατρίδα, η Πατρίδα των Αιθέρων, που εισήχθη τελευταία κι αυτή ως όρος, η αποστρατικοποίηση νησιών, ζητήματα που αιωρούνται πάντα ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τις όποιες συνομιλίες ξεκινήσουν.

Σχετικά Άρθρα