ΠΟΕΔΗΝ: Οι 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας αντιστοιχούν σε μόλις 2.000 επιπλέον άτομα

 ΠΟΕΔΗΝ: Οι 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας αντιστοιχούν σε μόλις 2.000 επιπλέον άτομα

Το γεγονός ότι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας δεν επιλύουν τις τωρινές τραγικές ελλείψεις και σαφώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες του συστήματος, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος απευθύνει στην ηγεσία του υπουργείου το ερώτημα, η προκήρυξη για τους 4.000 μόνιμους υγειονομικούς, που βρίσκεται στο ΑΣΕΠ για επεξεργασία, αθροίζεται στις 10.000 ή είναι επί πλέον.

Ειδικότερα, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δηλώνει ότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζόμενων σε αυτά. Εξηγεί αναλυτικά γιατί ο τρόπος διατύπωσης της προκήρυξης αφήνει πολλά παραθυράκια για λιγότερες προσλήψεις και γεννά ερωτήματα, ενώ τέλος, ζητά να συμπληρωθεί η προκήρυξη ώστε να γίνει σαφές το περιεχόμενό της.

«Εμείς δεν μηδενίζουμε εξαγγελίες για προσλήψεις, ακόμη και εάν πρόκειται για έναν επιπλέον υπάλληλο που θα προσληφθεί στο ΕΣΥ. Μπορεί να είναι αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο ενός νησιού που δεν έχει κανέναν, μπορεί να είναι διασώστης που θα συμβάλει στην ασφαλή διακομιδή ασθενών, μπορεί να είναι νοσηλευτής και να λειτουργεί με ασφάλεια ένα τμήμα νοσοκομείου ή ένας τεχνολόγος και να λειτουργήσει ένα μηχάνημα.

Όμως η εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος τετραετίας δεν θα επιλύσει τις τραγικές ελλείψεις που τώρα έχουμε και όλοι παραδέχονται. Σαφώς και δεν μας καλύπτει!

Κάθε χρόνο, με βάσει το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, αποχωρούν από το ΕΣΥ περίπου 2.000 υπάλληλοι, είτε λόγω συνταξιοδότησης ή για να φύγουν στο εξωτερικό λόγω πενιχρών μισθών.

Ως εκ τούτου, σε βάθος τετραετίας, θα χάσουμε 8.000 υπαλλήλους.

Άρα, το ισοζύγιο με την εξαγγελία είναι 2.000 προσλήψεις επιπλέον σε βάθος τετραετίας».

Τα άλλα ερωτήματα που προκύπτουν:

«Η προκήρυξη 4.000 μόνιμων υγειονομικών που βρίσκεται στο ΑΣΕΠ για επεξεργασία αθροίζεται στις 10.000 ή είναι επί πλέον;

Όπως και αντίστοιχες προκηρύξεις των γιατρών που βρίσκονται στο στάδιο της επιλογής.

Στις προκηρύξεις, λαμβάνουν μέρος συμβασιούχοι εργαζόμενοι που λόγω αυξημένης μοριοδότησης της εμπειρίας έχουν πολλές πιθανότητες πρόσληψης. Υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι σήμερα στα Νοσοκομεία.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που σήμερα εργάζονται ως συμβασιούχοι και θα καταλάβουν θέσεις μονίμων, μέσω προκήρυξης, θα αθροίζονται μέσα στις 10.000 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν;

Εάν αθροίζονται, δεν πρόκειται για επί πλέον προσωπικό, αλλά για ανακύκλωση.

Η εξαγγελία για να είναι ξεκάθαρη θα πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:

Πρόσληψη 10.000 υπαλλήλων στο ΕΣΥ, επί πλέον του αριθμού των υπηρετούντων σήμερα, χωρίς να αθροίζονται στον αριθμό των 10.000 οι προκηρύξεις που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ ή στα συμβούλια κρίσης των γιατρών.

Μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεσμεύτηκε η πολιτεία τη περίοδο της πανδημίας.

Αύξηση μισθών, χορήγηση κινήτρων μισθολογικών και υπηρεσιακών (διαφορετικά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον κάλυψης των θέσεων σε πολλές περιοχές, ειδικά τα νησιά μας).

-Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ».

Σχετικά Άρθρα