Στο μικροσκόπιο οι προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη- Αλλάζει το τοπίο σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ;

 Στο μικροσκόπιο οι προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη-   Αλλάζει το τοπίο σε ΕΣΥ και ΕΚΑΒ;

Στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον κύριο στόχο που είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ τη νέα τετραετία και δεσμεύτηκε ότι ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για πρόσληψη 20 ατόμων επικουρικού προσωπικού στα ασθενοφόρα της Αττικής, ενώ παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ενίσχυση του ΕΚΑΒ Αττικής με 250 άτομα – πληρώματα ασθενοφόρων με διετή θητεία. Από αυτούς, οι 40 θα είναι μοτοσικλετιστές για δίκυκλα, με σκοπό να έχουν ακόμη ταχύτερη πρόσβαση στα επείγοντα περιστατικά.

Το μεγάλο εθνικό εγχείρημα, να αποκτήσει η χώρα ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων Πολιτών, επανέλαβε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Τις όποιες καθυστερήσεις της προηγούμενης τετραετίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τις απέδωσε στο ότι: «τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω μιας μεγάλης θύελλας, που ήταν η πανδημία».

Ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, με προσωπικό και μέσα

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας (ενίσχυση των κέντρων υγείας, μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία, ψυχική υγεία, νέος υγειονομικός χάρτης, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι προληπτικοί έλεγχοι, αλλά και κεντρικοποίηση των προμηθειών).

Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα κέντρα υγείας.

Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του Υπουργείου.

Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασής των πολιτών στις δομές της δημόσιας υγείας.

Η πρόσκληση είναι ιστορική και συνεπώς το καθήκον μας για ανταπόκριση είναι εθνική κοινωνική ανάγκη. Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας με μια ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο τον πολίτη, με κύριους άξονες την πρόληψη και την ορθή, ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη».

Μείωση των χρόνων αναμονής για ΤΕΠ και χειρουργεία

Σε επίπεδο εξυπηρέτησης των ασθενών στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τα χειρουργεία κατά 50%, θα υπάρξει μείωση του χρόνου αναμονής στα Επείγοντα των Νοσοκομείων (ΤΕΠ) κατά 70% και μείωση του χρόνου αναμονής σε εξωτερικά ιατρεία κατά 80%, έως το 2027.

Συνεχίζονται οι εμβληματικές δράσεις σε όλους τους τομείς

·         Αναφορικά με τη διοίκηση του συστήματος, ο υπουργός εξήγγειλε επιλογή Διοικήσεων στα νοσοκομεία με αξιοκρατικά κριτήρια.

·         Στη δημόσια υγεία έχουν ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων.

·         Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος θα ενισχυθεί με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων.

·         Στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Ειδικότερα, θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Φάρμακο και εξισορρόπηση των προϋπολογισμών

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα γίνουν στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επεσήμανε ότι λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση ασφαλών και καλής ποιότητας αποτελεσματικών φαρμάκων, εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα πιο σύγχρονα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, ενισχύονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης.

«Οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση σε φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης, όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε: «Εφαρμόζουμε δράσεις της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σχετικά Άρθρα