Αυξήσεις στο Δημόσιο: Τι θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Οι αλλαγές σε επιδόματα παιδιών και συντάξεις

 Αυξήσεις στο Δημόσιο: Τι θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Οι αλλαγές σε επιδόματα παιδιών και συντάξεις

Αυξήσεις θα δουν στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι λόγω του νέου νομοσχεδίου που κατατίθεται τον Ιούλιο στη Βουλή. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου με τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν τους μισθούς τους αυξημένους θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά αλλά και όσοι έχουν επίδομα θέσης ευθύνης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όφελος 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αύξηση στους μισθούς τους 70 ευρώ το μήνα, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνονται 30%.

Επίσης, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Τα επιδόματα παιδιών στο Δημόσιο

1 παιδί: 50 € => 70 €
2 παιδιά: 70 € => 120 €
3 παιδιά: 120 € => 170 €
4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ
Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €

Αυξήσεις στις συντάξεις

Πέραν του δημοσίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την Πρωτοχρονιά έρχεται νέα αύξηση στις συντάξεις, που πιθανότατα θα είναι πάνω από 3% – και σύμφωνα με εκτιμήσεις ίσως φτάσει και το 4%.

Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη θα καταβληθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς, όπως συνέβη τον Απρίλιο. Με άλλη νομοθετική διάταξη, που πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο-σκούπα αλλά σε νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, θα έρθει και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης σε συνταξιούχους που εργάζονται. Αντί του οριζόντιου 30% στις συντάξεις, θα παρακρατείται (10%-20%) επί του συμπληρωματικού εισοδήματος, κάτι που θα ωφελήσει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σχετικά Άρθρα