Νέα μήνυμα Πριγκόζιν με βρισιές κατά των μέσων ενημέρωσης – Φήμες για σωσία (vid)

 Νέα μήνυμα Πριγκόζιν με βρισιές κατά των μέσων ενημέρωσης – Φήμες για σωσία (vid)

Σύμφωνα με την αντικαθεστωτική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Wagner και τα έβαλε με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. «Θυμηθείτε, μπάσταρδοι της τηλεόρασης, ότι δεν ήλθαν τα δικά σας παιδιά να πολεμήσουν στο πλευρό μας, δεν ήταν τα παιδιά σας που πέθαναν, αλλά εσείς κάνετε νούμερα με τέτοια ρεπορτάζ», λέει ο Πριγκόζιν.

Ο ιδρυτής της Wagner μάλιστα υποστήριξε ότι παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ νιώθει αηδία. «Οι μπάσταρδοι της τηλεόρασης, που μέχρι χθες εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για τους άνδρες της Wagner, τώρα χύνουν κάθε είδους δηλητήριο» σημειώνει.

Όμως, παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την ανταρσία της Wagner, άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται.

Σωσίες στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν;

Ο κόσμος γνώριζε ότι ο Πριγκόζιν είχε «εξοριστεί» στη Λευκορωσία ως μέρος της συμφωνίας που είχε κλείσει ο Λουκασένκο, σταματώντας την επέλαση της Wagner προς τη Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο Λουκασένκο είπε σε δημοσιογράφους ότι ο αρχηγός της Wagner «είναι στην Αγία Πετρούπολη. Δεν βρίσκεται στο έδαφος της Λευκορωσίας».

Με το Κρεμλίνο να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον να παρακολουθήσει πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν, Ρώσοι bloggers δημοσίευσαν φωτογραφίες του, στις οποίες φαίνεται να περπατά σε γέφυρα και να επιβιβάζεται σε ελικόπτερο, στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ίδιοι, όμως, σήμερα, εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο άνθρωπος που φωτογράφησαν να κινείται με τους προσωπικούς φρουρούς του Πριγκόζιν, είναι ένας από τους σωσίες του. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο Ρώσος -εξειδικευμένος στα στρατιωτικά- blogger Ιγκόρ Σούσκο, ο Πριγκόζιν έχει έναν τραυματισμό στο αριστερό χέρι (του λείπει ένα δάχτυλο) ενώ ο εικονιζόμενος είναι αρτιμελής. Επιπλέον, φορά μάσκα χωρίς προφανή λόγο.

prigozhin2

Το σενάριο που εξετάζει το Πεντάγωνο

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από την πληροφορία που διέρρευσε -υπό το καθεστώς ανωνυμίας- αξιωματούχος του Πενταγώνου στους New York Times, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος μισθοφόρος δεν έφυγε ποτέ από τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα και ότι ενδέχεται να χρησιμοποίησε σωσία του σε μια προσπάθεια να δείξει ότι έχει φύγει από τη χώρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος μάλιστα ανέφερε ότι το σύνολο των στρατευμάτων της Wagner παραμένει στην ανατολική Ουκρανία – ουσιαστικά αποδυναμώνοντας ένα σενάριο που διακινείται ευρέως και θέλει το πραξικόπημα να ήταν «στημένο« από τους Πούτιν-Πριγκόζιν-Λουκασένκο ώστε να βρεθεί πρόφαση για να μετακινηθεί η Wagner πιο κοντά στη δυτική Ευρώπη.

Και ενώ το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν παραμένει ένα μυστήριο, είναι σαφές ότι το ιδιωτικό τζετ του αρχηγού της Wagner πέταξε στη Λευκορωσία την ημέρα μετά την αποτυχημένη ανταρσία και επέστρεψε στη Ρωσία το ίδιο απόγευμα. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιοι ήταν οι επιβάτες του.

prigozhin3

Η προσπάθεια αποδόμησης από το Κρεμλίνο

Άσχετα με το αν ισχυρίζονται το αντίθετο, πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοί που γνωρίζουν το πού βρίσκεται σήμερα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι οι μυστικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, φαίνεται πως η γερμανική μυστική υπηρεσία BND γνώριζε για το πραξικόπημα της Wagner μια εβδομάδα πριν γίνει (!) αλλά δεν ενημέρωσε τον Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, επειδή δεν είχε τρόπο να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι η BND «άκουγε» τις τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πριγκόζιν και του Λουκασένκο που ενεργούσε εκ μέρους του Ρώσου προέδρου.

prigozhin1

Πάντως στη Μόσχα υπάρχει μια πρόθεση να υποβαθμιστεί η όλη η υπόθεση. Η μετάδοση από τα ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης των φωτογραφιών του Πριγκόζιν με περούκες και μούσι προφανώς έγινε με πρόθεση να γελοιοποιηθεί ο αρχηγός της Wagner -άλλωστε στις φωτογραφίες μοιάζει με την καρικατούρα του «Δικτάτορα» του Σάσα Μπάρον Κοέν- αλλά και να αποδομηθεί το προφίλ του ως «άνθρωπος του λαού», με τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες για ράβδους χρυσού και εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί ο Πριγκόζιν θα άφηνε το χρυσάφι και τα λεφτά του, εάν βρίσκεται ακόμα στη Ρωσία και δεν κινδυνεύει, όπως διαβεβαιώνει και το Κρεμλίνο και ο Λουκασένκο.

Σχετικά Άρθρα