Η ακρίβεια “τσακίζει” τον οικογενειακό προϋπολογισμό: Αύξηση 12,2% στις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο

 Η ακρίβεια “τσακίζει” τον οικογενειακό προϋπολογισμό: Αύξηση 12,2% στις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο

Παρά την πτώση του πληθωρισμού στο 1,8%, οι τιμές στα τρόφιμα για τον μήνα Ιούνιο έλαβαν αύξηση ύψους 12,2% με αρκετά νοικοκυριά πλέον να αναγκάζονται να αγοράζουν μόνο τα βασικά προϊόντα.

Τον «χορό» των ανατιμήσεων έσυραν τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 15,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, τα έλαια κατά 14,2% και τα κρέατα κατά 11,4. Η «φωτιά» σε βασικά είδη διατροφής φουντώνει μήνα με τον μήνα, με τις τιμές των φρούτων να βλέπουν μέσα στον Ιούνιο αυξήσεις 29% σε σχέση με τον Μάιο.

Παράταση το Market Pass

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση του market pass για ακόμα τρεις μήνες. Έτσι το μέτρο θα ισχύσει έως και τον Οκτώβριο, με τους δικαιούχους να ενισχύονται με 22 έως 72 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

«Στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία απέναντι στις προκλήσεις που επιμένουν δυσκολεύοντας την ελληνική οικογένεια. Αξιοποιούμε μέτρα που έχουν αποδώσει ήδη καρπούς, συνεχίζονται όμως και αυξάνονται οι έλεγχοι στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας» ανέφερε ο υπουργός ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Ίδια αναμένεται να μείνουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Έως 16.000 ετήσιο εισόδημα για άγαμους, έως 24.000 για έγγαμους για +5.000 ευρώ για κάθε παιδί και χωρίς αλλαγές και τα περιουσιακά.

Για τη δεύτερη φάση του μέτρου, αυτό που εξετάζεται είναι να ληφθούν υπόψιν οι νέες φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να προκύψουν νέοι δικαιούχοι, ενώ όσοι ξεπερνούν βάσει εισοδήματος πλέον τα κριτήρια θα βρεθούν εκτός.

Πέφτει η τιμή στο φυσικό αέριο

Αντίθετη πορεία συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου που ήταν μειωμένες τον Ιούνιο κατά 54,7% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο και του ρεύματος κατά 21,7%, με την αποκλιμάκωση στην ενέργεια να αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της υποχώρησης του πληθωρισμού.

Σχετικά Άρθρα