Πανελλαδικές: Η ώρα για την κατάθεση του μηχανογραφικού – Στο τέλος του μήνα ανακοινώνονται οι βάσεις

 Πανελλαδικές: Η ώρα για την κατάθεση του μηχανογραφικού – Στο τέλος του μήνα ανακοινώνονται οι βάσεις

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας για την προθεσμία κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου βρίσκονται οι υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ και ακολουθεί η αγωνία των βάσεων οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα. Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετές ημέρες για τη συμπλήρωση και την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού αλλά θα πρέπει να ξέρουν ότι η προθεσμία είναι οριστική και μετά το πέρας αυτής δεν περιθώρια για αλλαγές.

Οι υποψήφιοι, μέσω της εφαρμογής «Υπολογισμός Μορίων», η οποία είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα (πατώντας ΕΔΩ), μπορούν να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων και για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Μηχανογραφικό 2023 και Παράλληλο Μηχανογραφικό

Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν δύο Μηχανογραφικά. Το ένα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, και το δεύτερο για την εισαγωγή στα ΙΕΚ. Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο/τομέα.

Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση.Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση». Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού», το Μ.Δ. οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Τα στατιστικά για τα Ειδικά Μαθήματα

Όσον αφορά στα στατικά στοιχεία για τα ειδικά μαθήματα, έχουν αξία σχετικά με την πορεία των βάσεων, σε συγκεκριμένες σχολές, όπως πολυτεχνικές, ξένες φιλολογίες, μουσικά τμήματα, γυμναστικές ακαδημίες κλπ.

Όπως προκύπτει οι περισσότεροι υποψήφιοι (13.768) διαγωνίστηκαν στα Αγγλικά αλλά με πολύ χαμηλές επιδόσεις αφού μόνο το 5.93% κατέκτησε άριστους βαθμούς (18-20). Στα μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο συμμετείχαν 1.609 υποψήφιοι και 1.579 αντίστοιχα. Σχετικά με τις επιδόσεις τα μεγαλύτερα ποσοστά υποψηφίων που βρέθηκαν κάτω από τη βάση, εντοπίζονται στο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση (55,17%), ακολουθεί το μάθημα της Αρμονίας (34,01%) και στον Έλεγχος Μουσικών Ικανοτήτων με 25,08%.

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, πάνω από τους μισούς (52,72%) δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση. Στους αριστούχους το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στο μάθημα των Ισπανικών με 44,71% , ακολουθούν το μάθημα της Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας με 40,78% και των Ιταλικών με 40,66%.