Φοιτητικό σπίτι: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα ενοίκια, γονείς σε απόγνωση – Συγκριτικοί πίνακες με εκρηκτικές αυξήσεις σε Αθήνα και επαρχία

 Φοιτητικό σπίτι: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα ενοίκια, γονείς σε απόγνωση – Συγκριτικοί πίνακες με εκρηκτικές αυξήσεις σε Αθήνα και επαρχία

Περιορισμένος αριθμός ακινήτων, υψηλότερα ενοίκια η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γονείς που βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης για τα παιδιά τους, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αδιαμφισβήτηση διαπίστωση ότι οι εκτός έδρας σπουδές γίνονται ολοένα και πιο δαπανηρές για μια οικογένεια με μικρομεσαίο εισόδημα. 

Διαπιστώνεται επίσης ναντιστοιχία ζήτησης- προσφοράς με τα μεσιτικά γραφεία να έχουν πάρει φωτιά. Την ίδια ώρα οι τιμές των ενοικίων Πανελλαδικά αυξάνονται ραγδαία με την κατάσταση να επιδεινώνεται όσο “τραβάει” διαθέσιμα ακίνητα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, μια απλή γκαρσονιέρα ζητούνται 450 με 500 ευρώ. Στις “φοιτητουπόλεις” της Περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η εικόνα είναι… τραγική ενώ για κάποιους υπάρχει ακόμη και εγκατάλειψη της προοπτικής των σπουδών εκτός έδρας.  

Η κατάσταση στη φοιτητική στέγη δείχνει εκτός ελέγχου καθώς έρευνες δείχνουν ότι ήδη οι τιμές το 2022 συγκριτικά με το 2021 ήταν διψήφιο και έφτασε μεσοσταθμικά στο 14,4%!  

Εν ολίγοις τα φοιτητικά σπίτια είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού. Επίσης η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία ενώ τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες λόγω της μη διάθεσης συγκατοίκησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετικά Άρθρα