Πολυτεχνειούπολη: Ποιος ευθύνεται για τη μετατροπή της φοιτητικής εστίας σε άντρο συμμοριών- Ο ρόλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

 Πολυτεχνειούπολη: Ποιος ευθύνεται για τη μετατροπή της φοιτητικής εστίας σε άντρο συμμοριών- Ο ρόλος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Επί 21 ημέρες από τις αρχές Σεπτέμβρη έως και την ημέρα των 32 συλλήψεων, οι αστυνομικοί άκουγαν τις συνομιλίες μελών των συμμοριών που είχαν μετατρέψει τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης, σε «στρατηγείο» για τις έκνομες δραστηριότητες τους, από τις οποίες είχαν αποκομίσει τουλάχιστον 187.000 ευρώ. Την ίδια πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς οι δράστες είχαν καταφέρει να εγκατασταθούν στη φοιτητική εστία και να τη μετατρέψουν ως ορμητήριο εγκληματικών ενεργειών.

Το μπαλάκι των ευθυνών ουσιαστικά συνεχίζεται, καθώς είναι αρκετοί αυτοί που δείχνουν ως υπεύθυνο το Πανεπιστήμιο ενώ δια νόμου οι φοιτητικές εστίες ανήκουν σε Ίδρυμα του Υπουργείου Παιδείας Ιδιωτικού Δικαίου με επικεφαλής πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.

Όπως υπογράμμισε την Τρίτη στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κωνσταντίνος Δέρβος, η διοικητική λειτουργία των εστιών, η φύλαξη και ο έλεγχος των εισερχόμενων στην εστία είναι αρμοδιότητα του ιδρύματος, το οποίο εν προκειμένω έχει αναθέσει σε εταιρεία φύλαξης το έργο, ενώ υπάρχει και υπεύθυνος της εστίας, που είναι διοικητικός υπάλληλος του ΕΜΠ και ενημερώνει την ηγεσία του ιδρύματος.

Η εστία εδώ και ένα χρόνο έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές, όσους τουλάχιστον μπορούσε να δεχθεί στα μη κατειλημμένα δωμάτια, καθώς επρόκειτο να ανακαινισθεί. Όπως δήλωσε την Τρίτη στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση έχει εκπονηθεί μελέτη ανακαίνισης του κτιρίου και το επόμενο βήμα είναι η δημοπράτηση του έργου.

Σύμφωνα με το site του υπουργείου Παιδείας, η φοιτητική εστία Ζωγράφου υπάγεται στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο εκ της ιδρύσεώς του φέρει και την ευθύνη της φύλαξης του χώρου -έχει προσλάβει ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι (στοιχεία στην “Διαύγεια”), ενώ δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο. Ως εκ τούτου, η διοίκηση της εστίας και το ίδρυμα είχαν την ευθύνη να καλέσουν την αστυνομία να παρέμβει εδώ και πολύ καιρό, βάσει των πληροφοριών που έπρεπε να έχουν τα μέλη της εταιρείας φύλαξης.

Συγκεκριμένα, στο σάϊτ αναγράφεται:

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των Φοιτητικών και Μαθητικών Εστιών της χώρας, οι οποίες παρέχουν διευκολύνσεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε φοιτητές, σπουδαστές, και μαθητές  κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Ενισχύονται, έτσι,  οι νέοι και οι νέες που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αφού τους παρέχεται διαμονή και διατροφή στις Εστίες.

Συγκεκριμένα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:

 • Αποτυπώνει και αποτιμά την εκάστοτε υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος φοιτητικής μέριμνας.
 • Καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες κτιρίων των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που παραχωρούνται στο Ίδρυμα,  είτε ιδιόκτητων κτιρίων.
 • Προγραμματίζει, προτυποποιεί και εποπτεύει τη σίτισης στις δομές φοιτητικής και σπουδαστικής μέριμνας.
 • Σχεδιάζει και διαχειρίζεται προγράμματα μαθητικής και σπουδαστικής – φοιτητικής μέριμνας για την εξυπηρέτηση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.
 • Προμηθεύει με κινητό εξοπλισμό  δομές της Δια Βίου Μάθησης (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ά.), Φοιτητικές & Σπουδαστικές Εστίες, Μαθητικές Εστίες και Μαθητικά Κέντρα.
 • [ Δείτε όλες τις προκηρύξεις για σίτιση και φύλαξη των εστιών]

Η δράση των συμμοριών

Θέλοντας να κάνουν επίδειξη ισχύος, δεν ήταν λίγες οι φορές που αναρτούσαν οι ίδιοι βίντεο με όπλα και ναρκωτικά, κυρίως στο Tik Tok.

Χαρακτηρίζονται ως «σκληροί» κακοποιοί και έτοιμοι για όλα. Σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία, ακόμα και στις κλοπές οχημάτων οπλοφορούσαν, κάτι που επιβεβαιώνει την «διανοητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα σε περίπτωση αντίστασης του ιδιοκτήτη».

Τα «χτυπήματα» τους δεν διαρκούσαν -μαζί με την προσέγγιση και την διαφυγή τους από τα σημεία- πάνω από 9 λεπτά.

Όπως προκύπτει μάλιστα, από το ιστορικό αναζήτησης του περιηγητή Safari, έπειτα από κάθε ληστεία, αναζητούσαν δημοσιεύματα στον τύπο.

 • Σύμφωνα με την δικογραφία , στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, έφτασαν πληροφορίες για την δράση οργάνωσης Αλβανών που διακινούσε ναρκωτικά και προχωρούσε σε ληστείες. Δίνονταν μάλιστα κάποια ονόματα αλλά και νούμερα κινητών τηλεφώνων.

«….άνδρας νεαρής ηλικίας με το προσωνύμιο «Ermin», ο οποίος χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό ….ως μέλος της ανωτέρω αναφερόμενης εγκληματικής δομής διακινεί ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Επίσης από τις ίδιες πληροφορίες άνδρας με το προσωνύμιο «Γιάννης» που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό … ως μέλος της αναφερόμενης εγκληματικής δομής προβαίνει επίσης σε συνεργασία με τον «Ermin» στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ακόμα, άνδρας με το προσωνύμιο «Vasil» ο οποίπς χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό΄…. Και άνδρας με το προσωνύμιο «Weak leg» ο οποίος χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό ….διευκολύνει τους ανωτέρω δύο στη μετακίνηση τους με το αυτοκίνητο του και την μοτοσικλέτα του. Με τον ίδιο ρόλο είναι επιφορτισμένος και άνδρας με το προσωνύμιο Veli» ο οποίος χρησιμοποιεί την τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό …. Τέλος, τον ρόλο της διευκόλυνσης μετακίνησης των υπόλοιπων μελών αλλά και την λήψη μέτρων αντιπαρακολούθησης κατά την κίνηση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης επιτελεί άγνωστη γυναίκα με το προσωνύμιο «Κάτια» που χρησιμοποιεί τηλεφωνική σύνδεση με αριθμό ….

Παράλληλα ο Πρύτανης του ΕΜΠ, είχε λάβει επιστολή από άγνωστο όπου του ανέφερε πως «στην εστία της Πολυτεχνειούπολης διαπράττονται κλοπές και διακινούνται ναρκωτικές ουσίες από άτομα Αλβανικής καταγωγής». Στην επιστολή γινόταν αναφορά στον φερόμενο αρχηγό και συγκεκριμένα πως «κινείται κυρίως στην πύλη της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, στο γκαράζ αριστερά της Πύλης, όπως επίσης στις σχολές Φιλοσοφικής και Φιλολογίας και έχει συχνά βρεθεί να μπαινοβγαίνει σε ελεύθερα δωμάτια ορόφων της εστίας της Πολυτεχνειούπολης από τον 6ο και πάνω τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιεί και ως κατάλυμα».

Μάλιστα δινόταν η πληροφορία πως «τον Φεβρουάριο του 2020 και στα γεγονότα με πυροβολισμούς στο γκαράζ της εστίας της Πολυτεχνειούπολης, όπου συνελήφθη ένα άτομο μετά από σύγκρουση του αυτοκινήτου του σε δέντρο στην προσπάθεια του να διαφύγει, καταδιώχθηκε και ένα δεύτερο, που κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας προς τον Υμηττό πυροβολώντας στον αέρα. Αυτό το άτομο ήταν ο Τζούλιο (το προσωνύμιο του 30χρονου φερόμενου αρχηγού). Μετά από αυτό το γεγονός ο (30χρονος φερόμενος αρχηγός)….βρήκε κατάλυμα κάπου στην περιοχή του Λυκαβηττού και στη συνέχεια διέφυγε πιθανότατα στην Αλβανία τον Μάιο του 2020 γιατί χάθηκε έκτοτε και εμφανίστηκε πάλι στον 6ο όροφο της Εστίας στις αρχές Ιανουαρίου του 2022 ».

 • Κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν στο δωμάτιο 764 του 7ου ορόφου, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και μία καραμπίνα, τα οποία τα είχαν εντοπίσει οι Αστυνομικοί κατά την διάρκεια της παρακολούθησης των κακοποιών .

Συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου του 2022, το απόγευμα, στην περιοχή του Ζωγράφου, από τις παρακολουθήσεις της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο Peugeot όπου οδηγούσε γυναίκα μέλος των συμμοριών. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μπήκε μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και πάρκαρε στη γωνία έξω από το κτίριο των φοιτητικών εστιών. Μετά από λίγο προσέγγισε από την πλευρά του δάσους ο 30χρονος Τζούλιο- φερόμενος αρχηγός- ο οποίος κοιτώντας συνεχώς γύρω του κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα σακβουαγιάζ όπου μέσα είχε την καραμπίνα που εντοπίστηκε κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ενώ στο αριστερό του χέρι είχε μία θήκη μπλε με το αλεξίσφαιρο που επίσης εντοπίστηκε. Από το αυτοκίνητο βγήκε η οδηγός L.K., έβαλαν την καραμπίνα και το αλεξίσφαιρο μέσα στο πορτ παγκαζ, μπήκαν και οι δύο μέσα στο όχημα και έφυγαν με μεγάλη ταχύτητα.

Δεκάδες είναι και οι καταγεγραμμένες συναλλαγές ναρκωτικών. Ενδεικτικά στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

 • Όπως στις 19/6/2021 στο Πάρκο Γουδί, εκεί που πήγε με αυτοκίνητο από την Πανεπιστημιούπολη ο Τζούλιο, ο Atzou και ακόμα ένα άγνωστο άτομο.
 • Στις 20/6/2021 και πάλι με αυτοκίνητο που βγήκε από την Πανεπιστημιούπολη, ο Τζούλιο, μαζί με ακόμα ένα άτομο πήγαν εκ νέου στο Πάρκο Γουδί για να πουλήσουν εκ νέου ναρκωτικά.

Και στις δύο περιπτώσεις πούλησαν τουλάχιστον 3 γραμμάτια χασίς, μέσα σε νάιλον συσκευασία, λαμβάνοντας το ποσό των 5 ευρώ.

 • Στις 2 Ιουλίου 2021 στις 22.00, αυτή τη φορά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, κινήθηκε με αυτοκίνητο και πάλι ο Τζούλιο – φερόμενος αρχηγός- με τον αδερφό του που έφερε το προσωνύμιο Erko  στη θέση του συνοδηγού , ενώ σε απόσταση- λόγω των μέτρων που λάμβαναν – βρισκόταν ο συνεργός του με το προσωνύμιο Vasil με την μηχανή του . Σταμάτησαν δύο φορές για λιγότερο από τρία λεπτά, πουλώντας χασίς.

Οι συναλλαγές γίνονταν στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης ακόμα και μέρα μεσημέρι.

 • Όπως στις 3 Ιουλίου 2021. Η ώρα ήταν 15.00. Ο Τζούλιο και πάλι με αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο ίδιος μαζί με μαζί με τον αδερφό του Erko, κινούνταν συνεχώς κάνοντας ένα κυκλικό και ημικύκλιο δρομολόγιο παράλληλα της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης. Δέκα λεπτά αργότερα στις 15.10 έκαναν στάση κοντά στο κτίριο της Φιλοσοφικής όπου τους πλησίασε ένα άτομο , μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο από την πίσω αριστερή πόρτα, ακολούθησε η αγοραπωλησία των ναρκωτικών και αφού κατέβηκε ο αγοραστής από το αυτοκίνητο, έφυγαν.

Την ίδια μέρα ακολούθησαν ακόμα δύο αγοραπωλησίες, η μία στις 17.00, κοντά στο κτίριο Αγρονόμων και Τοπογράφων και η δεύτερη στις 23.00 κοντά στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης από την πλευρά της Ηρ. Πολυτεχνείου.

Μία μέρα μετά την επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. και τις 32 συλλήψεις και συγκεκριμένα στις 28/9/2022, απέναντι από το σπίτι της δόκιμης αστυνομικού, βρέθηκε μία λευκή μηχανή Honda.

Όπως προέκυψε, την συγκεκριμένη μηχανή την είχαν κλέψει από έναν 50χρονο Ιάπωνα. Συγκεκριμένα, ένας από τους κακοποιούς , τον είχε χτυπήσει με μπουνιά στο πρόσωπο ενώ τον είχε απειλήσει και με πιστόλι με αποτέλεσμα την κλοπή της.