Οι ΗΠΑ θέλουν την φον ντερ Λάιεν επικεφαλής του ΝΑΤΟ – Αποκάλυψη Telegraph

 Οι ΗΠΑ θέλουν την φον ντερ Λάιεν επικεφαλής του ΝΑΤΟ – Αποκάλυψη Telegraph

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πιέζει ώστε η επικεφαλής της Ε.Ε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να είναι η επόμενη επικεφαλής του ΝΑΤΟ μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται την Telegraph. Πηγή του ΝΑΤΟ είπε στην Telegraph ότι ο κ. Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει την κυρία φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με άλλη πηγή στην Telegraph, ο κ. Μπάιντεν και η κυρία φον ντερ Λάιεν έχουν δημιουργήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τους στενούς διατλαντικούς δεσμούς για την Κίνα, την Ουκρανία και το κλίμα.

Η κ. φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο, όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια κρίσιμη συμφωνία ορυκτών. Συμμετείχε επίσης σε μεγάλο βαθμό στις συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ στο ζήτημα της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λέγεται ότι ήταν ανένδοτος ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας πρέπει να προέρχεται από κράτος της ΕΕ και όχι από τη Βρετανία. Υπήρχε επίσης πίεση ο υποψήφιος να είναι πρώην αρχηγός και όχι χαμηλόβαθμος υπουργός.

Η θητεία του σημερινού Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρατάθηκε για ένα χρόνο αφού οι σύμμαχοι δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για έναν διάδοχο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καθυστέρηση πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στο ότι ο κ. Μπάιντεν θέλει την κα φον ντερ Λάιεν για τη θέση και η θητεία της στην ΕΕ λήγει το επόμενο έτος.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Γουάλας, ένα από τα φαβορί αναγνώρισε πρόσφατα ότι είναι μάλλον απίθανος ο διορισμός του στη θέση και παρά το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ άσκησε πίεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα