Λαύριο: Καταγγελίες για την εκκένωση του καμπ από τους Κούρδους –  Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια

 Λαύριο: Καταγγελίες για την εκκένωση του καμπ από τους Κούρδους –  Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας   στα Προπύλαια

Το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ κάνει η είδηση για το στρατόπεδο του Λαυρίου, η οποία μεταδόθηκε σχεδόν αμέσως από τις περισσότερες τουρκικές ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ στην Αθήνα οι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες αντιδρούν και ανακοίνωση συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα στα Προπύλαια.Η Σαμπάχ συγκεκριμένα αναφέρει: Το στρατόπεδο του Λαυρίου, γνωστό ως Καντίλ της Ελλάδας’, έκλεισε!

«Ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες τρομοκράτες –προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Τουρκίας– στον καταυλισμό του Λαυρίου, που ιδρύθηκε το 1985 για τους πρόσφυγες.Σε μια αξιοσημείωτη δήλωση προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για το στρατόπεδο του Λαυρίου, το οποίο απέχει 1 ώρα από την Αθήνα και είναι γνωστό ως το «Καντίλ» της Ελλάδας».

Η εκκένωση του καμπ

Η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε αιφνιδιαστική εκκένωση της γνωστής δομής του Λαυρίου, όπου εδώ και δεκαετίες φιλοξενούνται Κούρδοι πρόσφυγες

Πρόκειται για 53 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές, ενώ ο χώρος θα παραδοθεί στο δήμο.

Το καμπ του Λαυρίου έχει απασχολήσει πολύ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το κτίριο λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα και τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη. Από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 5- άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε υφιστάμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή. Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντιδρούν οι Κούρδοι

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κουρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου καταγγέλλει πως «η νεα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατήρι του Ερντογαν» με την απόφασή της να κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο.

«Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκενωσε με το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικης μπροστά…. Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβιβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα» αναφέρει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κουρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου.

«Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κουρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κουρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλεγγυοι.
Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμος με τα κοντεινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κουρδοι πρόσφυγες. Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοι πρόσφυγες» προσθέτει και συνεχίζει:

«Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.
Αυτό αποτραπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κουρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους… και τα σύμβολα του Κουρδικου απελευθερωτικου κινήματος που κοσμουσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικου αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλαχ Οτσαλαν).

Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε παει η αστυνομία, όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κουρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κουρδοι δεν λύγισαν. Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημενο / αυτοδιαχειριζομενο Camp.

Η νεα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατήρι του Ερντογαν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια “άντρο των τρομοκρατών του PKK.
Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικης που εδώ και χρόνια κάνει ο,τι μπορεί για να διώξει τους Κουρδους πρόσφυγες και να “αξιοποιήσει” το κτίριο.

Οι Κουρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κουρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι… και τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι .

Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν

Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια».