Ανησυχητική προειδοποίηση για τις τιμές ενέργειας τον χειμώνα – “Δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα άνοδος των τιμών”

 Ανησυχητική προειδοποίηση για τις τιμές ενέργειας τον χειμώνα – “Δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα άνοδος των τιμών”

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, λίγες μέρες μετά τη μείωση της κρατικής υποστήριξης για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθηνε ανησυχητική προειδοποιήση ότι οι τιμές της ενέργειας ενδέχεται να εκτιναχθούν ξανά αυτόν τον χειμώνα. Σε δηλώσεις του που μεταδίδει ο Guardian, ο Φατίχ Μπιρόλ είπε πως δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα ανοδο στις τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, όπως συνέβη πέρσι με την αύξηση του κόστους της χονδρικής, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε υψηλούς λογαριασμούς καταναλωτών.

Επισήμανε μάλιστα πως η ταχεία βελτίωση της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν σκληρό χειμώνα, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου και να αυξήσει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

  • «Σε ένα σενάριο που λέει ότι η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε και έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις υπό τις τιμές του φυσικού αερίου, κάτι που με τη σειρά του θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές», είπε ο Μπιρόλ στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

Το περασμένο φθινόπωρο η τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λις Τρας, αναγκάστηκε να παρέμβει για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς για τους καταναλωτές και αυτή η υποστήριξη επεκτάθηκε τον Μάρτιο.

  • Σημειώνεται ότι η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, προκαλώντας φόβους ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πυροδοτώντας μια τεράστια προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης στην ήπειρο.

Ο Μπιρόλ είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν κάνει «στρατηγικά λάθη», συμπεριλαμβανομένου του να βασίζονται πολύ στη Ρωσία για ενέργεια, και ότι η εξωτερική πολιτική είχε «δεμένα τα μάτια» από βραχυπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις. Οι χώρες προσπάθησαν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εισάγουν φυσικό αέριο από άλλες χώρες και να αυξήσουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αποφασίσει να κόψει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα.

Ο Μπιρόλ είπε ότι «δεν θα απέκλειε τα μπλακ άουτ» αυτόν τον χειμώνα ως «μέρος του παιχνιδιού».

Σχετικά Άρθρα