Προγραμματικές: “Κλείδωσαν” οι βασικές κατευθύνσεις – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μισθούς, μέτρα, ΕΥΔΑΠ

 Προγραμματικές: “Κλείδωσαν” οι βασικές κατευθύνσεις – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μισθούς, μέτρα, ΕΥΔΑΠ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα παραγωγικά υπουργεία όπου οι υπουργοί ετοιμάζονται να αναγγείλουν τον οδικό χάρτη των προτεραιοτήτων τους για την επόμενη τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα της Βουλής αναμένεται να ξεδιπλώσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και να επαναλάβει πως προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία είναι οι καλύτεροι μισθοί για όλους, η καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δώσει στο επίπεδο της οικονομίας υπογραμμίζοντας μάλιστα πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ψήφιση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τις φοροελαφρύνσεις των φορολογουμένων αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του επόμενου τριμήνου που θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση της οικονομίας.

Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνηθίζουν να λένε πως  «το κοινωνικό κράτος που θέλει να υπηρετήσει η ΝΔ θα πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια». 

  • Υπο αυτά τα δεδομένα, το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο προετοιμάζει να θέσει σε  δημόσια διαβούλευση το πρώτο πολυνομοσχέδιο παροχών και ελαφρύνσεων, βάσει των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορίζοντα τετραετίας.

Ανάμεσά στα μέτρα που θα περιέχει το πολυνομοσχέδιο είναι η παράταση του market pass, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από την 1-1-2024, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και η χορήγηση του youth pass, ύψους 150 ευρώ, για τους νέους 18 ετών. 

  • Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο δημόσιο απο το Υπερταμείο.

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ στο δημόσιο έλεγχο, αποτελεί την πιο ισχυρή  και την πιο ηχηρή απάντηση προς την αντιπολίτευση που τόσο καιρό προσπαθούσε διασπείρωντας fake news να πείσει τους πολίτες πως ιδιωτικοποιούμε τα δημόσια αγαθά, το νερό και ξεπουλάμε την ΕΥΔΑΠ».  

Σχετικά Άρθρα