Τουρκία: Το ”κύμα της μεγάλης φυγής” – Ανεργία, φτώχεια και διώξεις διώχνουν τους νέους

 Τουρκία: Το ”κύμα της μεγάλης φυγής” – Ανεργία, φτώχεια και διώξεις διώχνουν τους νέους

Η επανεκλογή Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα φυγής Τούρκων πολιτών από την ίδια τους τη χώρα. Δυσαρεστημένοι πολίτες οικονομικά και πολιτικά αναζητούν εδώ και μήνες τρόπους διαφυγής από την Τουρκία.

Εκατομμύρια Τούρκοι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, είτε δεν μπορούν να λάβουν έναν αξιοπρεπή μισθό και αναγκάζονται να εργάζονται με μία πενιχρή αμοιβή. Όσοι μιλούν μια ξένη γλώσσα και έχουν διπλώματα προσπαθούν να αποκτήσουν βίζα Σένγκεν και να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι Τούρκοι αρχικά προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα νόμιμα κανάλια, μέσω απόκτησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς χώρες της Ευρώπης, ενώ για πρώτη φορά, φοιτητές Erasmus στην Ευρώπη υπέβαλαν αίτηση ασύλου στο τέλος της βίζας τους.

Όταν όμως η Ευρώπη, αντιλαμβανόμενη ότι κατευθύνεται ένα νέο κύμα μεταναστών προς τις χώρες της, έκλεισε τη στρόφιγγα της βίζας, χιλιάδες Τούρκοι άρχισαν να καταφεύγουν το τελευταίο διάστημα και πάλι σε παράνομες οδούς διαφυγής μέσω του Έβρου και των ελληνικών νησιών.

Τούρκοι ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ

Μετά το μπλόκο της Ευρώπης ωστόσο, οι Τούρκοι πολίτες στρέφονται τώρα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, τους τελευταίους 18 μήνες, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ, αφού διέσχισαν τα σύνορα με το Μεξικό έφτασε τις 33.000. Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί διασχίζουν τα σύνορα του Μεξικού, για να περάσουν στις ΗΠΑ, ωστόσο στην πορεία προς τη «γη της επαγγελίας» κάποιοι είτε πνίγονται σε ποτάμια είτε πέφτουν στα χέρια καρτέλ ναρκωτικών.

Για «οργανωμένη απόδραση» κάνει λόγο η Τουρκία

Δημοσιεύματα του φιλο-κυβερνητικού τύπου μετά τις τουρκικές εκλογές στην Τουρκία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι παρατηρείται κύμα φυγής προς την Ελλάδα Τούρκων πολιτών, τους οποίους βαφτίζουν ωστόσο πάντα ως «γκιουλενιστές».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ υπό τον τίτλο «Πανικός – Όλοι φεύγουν», αναφέρει ότι «μέλη της FETO, απογοητευμένα από τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή».

«Αναγκαζόμαστε να φύγουμε από τη χώρα μας λόγω πολιτικών πιέσεων και άδικων δικών», απαντούν μέσω των ΜΚΔ πολλοί επίδοξοι «φυγάδες».

Το ΥΠΕΞ θα συζητήσει το θέμα με την Ελλάδα

Αντίστοιχο δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι «το γεγονός ότι όλοι λένε τα ονόματά τους όταν έχουν διαφύγει σε άλλη χώρα, αποτελεί ένδειξη οργανωμένης απόδρασης. Υπάρχουν γυναίκες και παιδιά στην ομάδα που προσπαθούν να περάσουν από τον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα».

Το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές ολοένα και δυσκολεύουν πάντως την έξοδο των Τούρκων που θέλουν να αυτομολήσουν στη Δύση μέσω της Ελλάδας και σχεδόν καθημερινά τα ΜΜΕ δημοσιεύουν ειδήσεις για επιχειρήσεις αποτροπής πολιτών να περάσουν στην απέναντι όχθη. Πληροφορίες των ΜΜΕ επίσης αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί το θέμα και σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση με την Ελλάδα άμεσα.

Σχετικά Άρθρα