Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν ευκαιρία για να επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι συνεννόησης

 Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Ερντογάν ευκαιρία για να επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι συνεννόησης

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής και αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.  Πολωνία και Ουγγαρία δημιούργησαν για ακόμα μια φορά πρόβλημα στην λήψη απόφασης για το μεταναστευτικό.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο αδιέξοδο είπε: Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική διάσταση του προβλήματος της μετανάστευσης, Τόνισε ότι όσον αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων υπάρχει συμφωνία από όλους και η Ελλάδα είχε τονίσει την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπήρξε μια συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και η Ουγγαρία και η Πολωνία μετέφεραν την διαφωνία τους σε επίπεδο ηγετών.

Είναι ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι μετανάστες να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα και να κάνουν το ταξίδι, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πλέον από την Τουρκία φεύγουν λιγότερες βάρκες γιατί ήξεραν ότι η δυνατότητα να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν πολύ μειωμένη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συμφωνίες με τις χώρες της βορείου Αφρικής για να σταματήσει αυτό. Υπάρχει αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν.

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν είπε: Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχω με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας και έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και στα συμπεράσματα υπάρχει παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας όπου τονίζεται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων σε μια νέα βάση. Θέλω, είπε, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και βλέπω ότι υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μην φεύγουν βάρκες από εκεί. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας, πρόσθεσε. 

Σχετικά Άρθρα