Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής – Η “καυτή” ατζέντα για το μεταναστευτικό

 Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής – Η “καυτή” ατζέντα για το μεταναστευτικό

Με «καυτή» ατζέντα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διήμερη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες  αναμένεται να τονίσει στους ευρωπαίους ομολόγους του, την ανάγκη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα αλλά για μια μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ολόκληρη η Ευρωζώνη. 

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στις εργασίας αυτής της Συνόδου καθώς αποτελεί την συνέχεια των σχετικών συμπερασμάτων των “27” του περασμένου Φεβρουαρίου και θα είναι η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών επί της καταρχήν συμφωνίας των κρατών-μελών -σε επίπεδο υπουργών- για τα δύο βασικά νομοθετήματα του νέου Συμφώνου, για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το μεταναστευτικό προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι εθνικές επιδιώξεις από τη Σύνοδο, πριν το ταξίδι στις Βρυξέλλες. Σε αυτή μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού « η συμφωνία αυτή καλύπτει ορισμένες βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας, όπως ο υποχρεωτικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η αποσυμφόρηση στα σύνορα, και οι απαραίτητες προσαρμογές στον Κανονισμό του Δουβλίνου στις ανάγκες των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις βασικές γραμμές της πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα, καθώς επίσης και το γεγονός πως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αποτελεί τη διάσταση μιας συνολικής πολιτικής, που πρέπει να αντιμετωπίσει την αποτροπή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και να βρει νέους τρόπους να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ακόμα τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της υλοποίησης των συμφωνιών επιστροφών.

«Χρειάζεται ισορροπία και να επιμείνουμε στην αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης αναλαμβάνοντας τα ηνία του Υπουργείου τονίζοντας πως η πολιτική που ακολούθησε η χώρα την προηγούμενη τετραετία υπήρξε πολύ αποτελεσματική  

Σχετικά Άρθρα