Μπάιντεν για Πούτιν: “Έχει γίνει παρίας παγκοσμίως και χάνει τον πόλεμο”

 Μπάιντεν για Πούτιν: “Έχει γίνει παρίας παγκοσμίως και χάνει τον πόλεμο”

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει παρίας παγκοσμίως, αλλά είναι δύσκολο να πει κανείς αν αποδυναμώθηκε από τα πρόσφατα γεγονότα της ανταρσίας της Wagner. Ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει για ένα ταξίδι στο Σικάγο, είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «χάνει τον πόλεμο στο εσωτερικό (της χώρας) του και έχει γίνει παρίας σε όλο τον κόσμο».

Καμιά ανάμιξη των ΗΠΑ

Χθες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η εξέγερση των μισθοφόρων της Wagner είναι μέρος ενός αγώνα εντός του ρωσικού συστήματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και οι σύμμαχοί τους, δεν είχαν καμία συμμετοχή.

“Κάναμε σαφές ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη, δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό”, ανέφερε ο Μπάιντεν σχετικά με την εξέγερση.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι έδωσε εντολή στην ομάδα εθνικής ασφάλειας να τον ενημερώνει για την κατάσταση «ώρα με την ώρα» και να προετοιμαστεί για μια σειρά από σενάρια, τα οποία δεν διευκρίνισε.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν εάν οι δυτικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπαιξαν ρόλο στην ανταρσία, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ σε μια τηλεδιάσκεψη για να βεβαιωθεί ότι όλοι ήταν στην ίδια γραμμή και συντονισμένοι στην απάντησή τους.

«Συμφώνησαν μαζί μου ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα δώσουμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία… να κατηγορήσει τη Δύση και να το ρίξει αυτό στο ΝΑΤΟ» είπε.

Νέα γκάφα Μπάιντεν: “Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο Ιράκ”

Ανησυχία, ερωτήματα αλλά και “τροφή” στους επικριτές του για την κατάσταση της υγείας του προκαλεί το νέο γλωσσικό ολίσθημα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχώρησε σε μια -ακόμη- γκάφα ολκής.

Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδυναμωθεί εντελώς μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της μισθοφορικής ομάδας Wagner, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα και αποκαλώντας τον παρία όλου του κόσμου.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του όμως μπέρδεψε τους… πολέμους, αναφέροντας πως ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο στο Ιράκ και όχι στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για περισσότερο από έναν χρόνο.

“Είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά χάνει ξεκάθαρα τον πόλεμο”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο South Lawn του Λευκού Οίκου, αναφερόμενος λανθασμένα στον πόλεμο στο Ιράκ αντί στην Ουκρανία.

“Χάνει τον πόλεμο στο σπίτι. Έχει γίνει λίγο παρίας σε όλο τον κόσμο. Και δεν είναι μόνο το ΝΑΤΟ, δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Ιαπωνία”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα