Ο στόχος των 100 πρώτων ημερών – Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη και οι “μπλε φάκελοι” με τις αποστολές των υπουργών

 Ο στόχος των 100 πρώτων ημερών – Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη και οι “μπλε φάκελοι” με τις αποστολές των υπουργών

Στα βαθιά με το «καλημέρα» μπαίνει η νέα κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη πιάσει δουλειά καθώς η ατζέντα του πρωθυπουργού έχει πολλές και σημαντικές συναντήσεις. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο μετά την μακρά προεκλογική περίοδο» καθώς οι διεθνείς εξελίξεις και οι υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν. Τονίζουν δε πως όλοι θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να στρωθούν στην δουλειά για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. 

Άμεσος στόχος του πρωθυπουργού είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων 100 ημερών, καθώς και η αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και αύριο στο πρώτο «πανηγυρικό» υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μοιράσει στους νέους υπουργούς τους «μπλέ φακέλους» με όλες τις εκρεμμότητες και τους στόχους για τα χαρτοφυλάκιά τους. Ταυτόχρονα, όμως όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν πως από αύριο ξεκινά και η αξιολόγησή τους. 

Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται επίσης δύο ακόμα σημαντικά ταξίδια, στην Κύπρο και στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα έχει και το πρώτο τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το θέμα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου της Θράκης σε ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας.  

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Ελλάδα, την Δευτέρα, ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές εργασίας, αρχής γενομένης με την ορκομωσία των βουλευτών.

Την επόμενη ημέρα, θα συνέλει το Σώμα για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, των αντιπροέδρων, των γραμματέων και κοσμητόρων του Κοινοβουλίου. Πιθανότα, την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων που θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. 

Αμέσως, μετά αναμένεται να επανακινήσουν οι μηχανές του Κοινοβουλίου ως προς την νομοθέτηση. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση αφορά το επιτελικό κράτος.  Ουσιαστικά πρόκειται για την επικαιροποίηση της δομής του επιτελικού κράτους όπως είχε ψηφιστεί το 2019.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή αφορά την θεσμοθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ, και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση από 1-1-2024 στις συντάξεις, αλλά και στήριξη και το επόμενο έτος σε όσους έχουν προσωπική διαφορά, το νέο μισθολόγιο με αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους από 1-1-2024, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. 

Σχετικά Άρθρα