Μητσοτάκης/Ανάχωμα στις διαρροές προς τα δεξιά – Τι σημαίνει για τη ΝΔ η επτακομματική και τι η εξακομματική Βουλή

 Μητσοτάκης/Ανάχωμα στις διαρροές προς τα δεξιά – Τι σημαίνει για τη ΝΔ η επτακομματική και τι η εξακομματική Βουλή

Με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο αλλά και να ορθώσει αναχώματα στις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, τρείς ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.  Στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Ελλάδα, διότι εκτιμούν πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή ομιλία του στην Θεσσαλονίκη έστειλε το μήνυμα της συσπείρωσης στους γαλάζιους ψηφοφόρους κάνοντας αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρωθυπουργούς, απο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον Αντώνη Σαμαρά

  • Παράλληλα, όμως χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικότερα για τα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «κομματίδια και ηγετίσκους». Τους χαρακτήρισε «νεόκοπους ψευτοπατριώτες και ηγετίσκους που επικαλούνται την πίστη της αγάπης με λόγια μίσους».

Στο στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ, μπήκε η Νίκη και η  Ελληνική Λύση λέγοντας πως «οι πρώτοι φτάνουν να εμπορεύονται μέχρι και τη θρησκεία μέσα στην πόλη – καμάρι του Βυζαντίου ενώ οι άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση απέναντι σε εσάς, τους Μακεδόνες της πρώτης γραμμής».  

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε όλους «όσοι με τη συμπεριφορά τους προσβάλλουν το σταυρό ή τη γαλανόλευκη, να το ακούσουν καλά: αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες» προτάσσοντας όπως είπε τον «πατριωτισμό της ευθύνης». 

Υπενθυμίζεται ότι στις κάλπες του Μαίου, στη Α’ Θεσσαλονίκης η ΝΔ κατέγραψε 34.15% ενώ η Ελληνική Λύση κατέγραψε 8.35% και το κόμμα Νίκη έφτασε το 4.58%. 

Ταυτόχρονα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην επόμενη Βουλή μπορεί να μπουν επτά κόμματα, ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί καθώς στα μικρότερα κόμματα παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Με βάση το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι έδρες της ΝΔ θα εξαρτηθούν απο το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Για παράδειγμα, αν στην επόμενη Βουλή μπούνε επτά κόμματα η ΝΔ μπορεί θα έχει 160 βουλευτές ενώ αν μπούνε έξι κόμματα τότε η ΝΔ μπορεί να φτάσει και τους 170 βουλευτές. 

  • Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών λέγοντας πως τα πολλά κόμματα στην Βουλή δεν αποτελούν εγγύηση δημοκρατικής πολυφωνίας αλλά ασυνενοησίας. 

Όπως είπε, «πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία, αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική κακοφωνία». 

Σχετικά Άρθρα