Κουτσούμπας στο libre: Όσο πιο δυνατό ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός για να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα

 Κουτσούμπας στο libre: Όσο πιο δυνατό ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός για να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση τέσσερα χρόνια τώρα με ποσοστό 32%, αλλά προτίμησε να υπερψηφίζει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να “βάζει πλάτη” όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να προτείνει υπουργούς κοινής αποδοχής», δηλώνει στο libre ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη συνέντευξη του αναφέρει χαρακτηριστικά: «χρειάζεται να ανέβει πολύ περισσότερο το ποσοστό μας για να διατηρήσουμε τις 26 έδρες που αποφάσισε και μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, τώρα που έχουμε απέναντί μας έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο με το απαράδεκτο “μπόνους” στο πρώτο κόμμα, που κλέβει τις έδρες από άλλα κόμματα».

Συνέντευξη

Το προσφυγικό που για κάποιους λόγους λησμονούμε, παραμένει ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Όλα όσα συμβαίνουν όμως με τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων σε ξηρά και θάλασσα δεν ευνοούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν και παραμένουν αριθμοί, νεκροί οι ζωντανοί. Μπορεί να αλλάξει αυτό και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Πρόκειται για ένα έγκλημα το οποίο συντελείται και, όπως κάθε έγκλημα, έχει αιτίες και ενόχους. Οι άνθρωποι μπαίνουν με τα παιδιά τους σε αυτά τα καρυδότσουφλα, γιατί προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες που σκάνε δίπλα τους, καθώς και από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Επομένως αυτές είναι οι αιτίες που πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν για να πάψει και η προσφυγιά και η μετανάστευση.

  • Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις που μπορούν να μετριάσουν άμεσα το πρόβλημα, όπως το να συγκροτηθούν επιτροπές εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ στο έδαφος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών και από εκεί να παίρνουν έγγραφα και να πηγαίνει ο καθένας στη χώρα πραγματικού προορισμού του.

Όσο για τους ενόχους, είναι αυτοί που εξαπολύουν τις επεμβάσεις, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλοι, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ανάμεσά τους και τα κόμματα που αποτέλεσαν τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Από εδώ απογειώνονται πολλές φορές τα πολεμικά αεροσκάφη για να πάνε να βομβαρδίσουν λαούς.

Και φυσικά είναι όλοι τους συνένοχοι για την πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό, που ανοίγει τη στρόφιγγα όταν χρειάζεται φθηνό εργατικό δυναμικό και εντείνει την καταστολή όταν δεν χρειάζεται, οδηγώντας και σε τραγωδίες, όπως αυτή ανοιχτά της Πύλου.

-Κύριε γραμματέα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στις εκλογές του Μαΐου έκανε ένα άνοιγμα σε υποψήφιους που είτε είχαν εκλεγεί με άλλα κόμματα, είτε στο παρελθόν είχαν στηρίξει άλλα σχήματα. Τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν και έγινε αυτό το βήμα;

Σε κάθε εκλογική μάχη φιλοξενούμε στα ψηφοδέλτιά μας συνεργαζόμενους οι οποίοι είχαν κάνει στο παρελθόν άλλες επιλογές και πλέον επιλέγουν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αν κάτι άλλαξε αυτή τη φορά, ήταν πως έχουν γίνει περισσότεροι πλέον αυτοί που κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή.

  • Το ίδιο συμβαίνει, βέβαια και με πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως αριστερούς, προοδευτικούς ανθρώπους που είχαν εμπιστευτεί στο παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλες δυνάμεις και τον Μάιο ψήφισαν το ΚΚΕ. Είναι ακόμα περισσότεροι, μάλιστα, αυτοί που σκέφτονταν να το κάνουν και την τελευταία στιγμή δίστασαν, κάτω και από διάφορα εκβιαστικά διλήμματα.

Ξέρουμε ότι όλοι τους χάρηκαν με την άνοδο του ΚΚΕ, οπότε τους καλούμε, τώρα που ξέρουμε πια ότι απέναντί μας θα έχουμε σε κάθε περίπτωση μια αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, να το κάνουν πράξη, ώστε να χαμογελάσουμε όλοι μαζί ακόμα περισσότερο, να στήσουμε γερό ανάχωμα στη επόμενη κυβέρνηση που “έρχεται με φόρα” να σαρώσει τα δικαιώματά μας.

-Η νέα Βουλή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να έχει ως μέλη της ανθρώπους που είτε τείνουν στην συνωμοσιολογία, είτε διατυπώνουν νεοσυντηρητικές θέσεις. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει για το τρόπο που σκέφτεται ένα μέρος της κοινωνίας;  

Είναι ανησυχητικό, αλλά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι τέτοιες απόψεις ενισχύονται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που καλλιεργεί με διάφορους τρόπους τον ανορθολογισμό: από το εκπαιδευτικό σύστημα, από τα θρησκευτικά δόγματα, από τη διαχείριση των κυβερνήσεων σε πολλά σοβαρά θέματα, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια η πανδημία. Και βέβαια αυτά τα κόμματα στηρίζονται πάντα από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

  • Τα διάφορα μικρά κόμματα που “σπρώχνονται” τώρα για να μπουν στη Βουλή δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον λαό μας με την παρουσία τους. Η κ. Κωνσταντοπούλου, για παράδειγμα, έχει βεβαρημένο παρελθόν, τόσο ως επικεφαλής κόμματος, νομικός, όσο και ως πρόεδρος της Βουλής που συμμετείχε στην εξαπάτηση του λαού, φτάνοντας τελικά να λέει ότι η κατάργηση των μνημονίων ήταν “σχήμα λόγου”, φλερτάροντας με τους εγκληματίες χρυσαυγίτες κλπ.

Και βέβαια, τώρα παρουσιάζεται ως δήθεν αντισυστημική, αλλά όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν την έχει δει πουθενά όπου οι εργαζόμενοι, η νεολαία έδιναν σκληρές μάχες για τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

-Με την ΝΔ πάνω από 40% και το δεύτερο κόμμα στα όρια του 20% μπορεί να ασκηθεί πραγματική αντιπολίτευση και με ποιον τρόπο;

Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, με ακόμα περισσότερους κομμουνιστές βουλευτές που θα δίνουν τη μάχη της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων μέσα στη Βουλή, αλλά θα είναι στο πλευρό του λαού, με τρόπο μαχητικό και έξω από αυτή. Αυτό κάνουν, άλλωστε, οι υποψήφιοι βουλευτές μας και αυτές τις βδομάδες ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες χωρίς να περιμένουν ούτε στιγμή. Έτσι έχουμε πετύχει να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αποτραπούν πλειστηριασμοί και εξώσεις λαϊκών ανθρώπων, ακόμα και ΑμΕΑ από τα σπίτια τους. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να επιβάλει κατακτήσεις, να ανοίξει έναν διαφορετικό δρόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ουσιαστική αντιπολίτευση τέσσερα χρόνια τώρα με ποσοστό 32%, αλλά προτίμησε να υπερψηφίζει τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να “βάζει πλάτη” όπως λέει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να προτείνει υπουργούς κοινής αποδοχής.

Θα κάνει αντιπολίτευση τώρα με 18-20%; Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων και ήταν έτοιμο να συγκυβερνήσει για τρίτη φορά με τη ΝΔ, απλά χωρίς τον Μητσοτάκη.

-Το ΚΚΕ με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένο στις εκλογές του Ιουνίου;

Χρειάζεται να ανέβει πολύ περισσότερο το ποσοστό μας για να διατηρήσουμε τις 26 έδρες που αποφάσισε και μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, τώρα που έχουμε απέναντί μας έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο με το απαράδεκτο “μπόνους” στο πρώτο κόμμα, που κλέβει τις έδρες από άλλα κόμματα.

  • Βέβαια η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει εξίσου παντού, όχι μόνο στις εκλογικές περιφέρειες που κρίνεται για μας η εκλογή βουλευτή, αλλά ακόμα και στις μονοεδρικές, γιατί αθροίζεται στο πανελλαδικό ποσοστό και δίνει περισσότερες έδρες στο ΚΚΕ.

Πάμε λοιπόν, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τα διψήφια ποσοστά μας στις  εργατικές λαϊκές γειτονιές και περιοχές, όπως στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, στη Β’ Πειραιά κλπ. Οι παραπάνω έδρες που κερδίσαμε στην Αττική, φτάνοντας συνολικά τις 11, “παίζονται” τώρα ανάμεσα στο ΚΚΕ και την ΝΔ στις πιο πολλές περιπτώσεις. Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη Λέσβο, όπου δίνουμε τη μάχη για να εκλεγεί ξανά βουλευτής η Μαρία Κομνηνάκα.

-Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές τον Αύγουστο;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει. Η ΝΔ θα είναι μάλλον σίγουρα αυτοδύναμη και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά κόμματα και βουλευτές που μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί, αφού συμφωνούν με τη ΝΔ στη βασική κατεύθυνση της πολιτικής της.

Βέβαια αυτό θα μπορούσε άνετα να έχει συμβεί και τον Μάιο, αλλά προτίμησαν να πάνε σε νέες εκλογές για να κλέψουν ψήφους και έδρες από τα άλλα κόμματα. Οι αναφορές για εκλογές τον Αύγουστο είναι ένας ακόμα απαράδεκτος εκβιασμός προς τον λαό που περιμένει πώς και πώς να ξεκουραστεί λίγες μέρες εκείνη την περίοδο – όσοι τα καταφέρουν δηλαδή – και ως τέτοιος πρέπει να επιστραφεί στον κύριο Μητσοτάκη.

-Πολλοί σας πιστώνουν τον εξωραϊσμό της “κουμπωμένης” εικόνας του επικεφαλής του ΚΚΕ, κάνοντας την πιο προσιτή, με χαλαρές στιγμές, κερδίζοντας τόσο επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Υπήρχε όντως αυτή η διαφοροποίηση και αν ναι πως προέκυψε;

Να σας πω την αλήθεια εγώ δεν έκανα κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια ως προς αυτό. Απλά μιλάω πάντα από καρδιάς, με τις εκφράσεις που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ και δεν λέω άλλα στη Βουλή, άλλα στα κανάλια, άλλα στους χώρους δουλειάς και τις περιοχές που επισκέπτομαι. Αυτό μάλλον εκτιμήθηκε, ενώ κάποιες εκφράσεις μου όπως το “αυτοί είστε” ταίριαξαν με αυτό που είχε ως αίσθηση ο κόσμος για τα άλλα κόμματα, κυρίως αυτά που έχουν κυβερνήσει.

  • Φυσικά το Κόμμα μας, όπως και η ΚΝΕ, κάνουμε συνεχώς μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να βελτιώνουμε τους τρόπους επικοινωνίας με τον λαό και τη νεολαία, να αξιοποιούμε όλο και περισσότερο τα νέα μέσα.

Το βασικό, όμως, είναι το περιεχόμενο αυτών που λες, τι στάση κρατάς στη Βουλή, στους αγώνες των εργαζομένων, αν έχεις πραγματικούς δεσμούς με τον λαό ή αν είσαι απλά ένα κόμμα με followers, χωρίς επαφή με την κοινωνία. Αυτά κυρίως μέτρησαν στο βήμα που κάναμε στις προηγούμενες εκλογές. Τώρα πάμε για τα επόμενα.

Σχετικά Άρθρα