Ενέργεια/Αθήνα: Ανάγκη διατήρησης των έκτακτων μέτρων εφόσον χρειαστεί

 Ενέργεια/Αθήνα: Ανάγκη διατήρησης των έκτακτων μέτρων εφόσον χρειαστεί

Την ανάγκη να διατηρηθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας των έκτακτων μέτρων ανάκτησης των υπερεσόδων και διοχέτευσής τους στους καταναλωτές, υποστήριξε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ο υπηρεσιακός Έλληνας υπουργός καθηγητής Παντελής Κάπρος.

«Προκειμένου να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι σε περίπτωση νέας κρίσης τιμών, προτείναμε να υφίσταται ως εθελοντική επιλογή ο μηχανισμός που εφάρμοσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο οποίος έγινε και Ευρωπαϊκός κανονισμός. Αυτός βασίζεται στη συλλογή των υπέρ-εσόδων στη χονδρική αγορά και τη χρήση τους για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος», δήλωσε συγκεκριμένα ο έλληνας υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος».

Η αναλαμβάνουσα ισπανική Προεδρία παρουσίασε παράλληλα το πρόγραμμα εργασιών της. Η Ισπανία έχει ήδη ζητήσει να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο και ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την χονδρική. Εκείνο δηλαδή το μοντέλο που είχε υιοθετήσει πέρυσι η Κομισιόν, κατ’ εφαρμογή του ελληνικού και το οποίο στην πορεία εφάρμοσαν με κάποιες παραλλαγές μια σειρά από χώρες.

  • Ειδικότερα, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην νέα αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να ενεργοποιείται κάθε φορά που θα εμφανίζεται μια κρίση τιμών.

Στόχος της μεταρρύθμισης, με βάση τουλάχιστον όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά, ήταν να καταστήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις εκείνων του φυσικού αερίου και να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις απότομες αυξήσεις, ιδίως με τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της μακροπρόθεσμης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου η ελληνική πλευρά υποστήριξε το αίτημα της Κύπρου για περισσότερη διαφάνεια και συνεργασία με σκοπό τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στο νέο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας.

Σχετικά Άρθρα