Τεμπονέρας στο libre: Βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα

 Τεμπονέρας στο libre: Βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα

Κανένα θέμα αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν τίθεται σύμφωνα με τον Διονύση Τεμπονέρα Συντονιστή Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας, που κατόρθωσε αυτό που για δεκαετίες στη χώρα, ήταν αδύνατο. Να πάρει ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας της Αριστεράς και να το μετατρέψει σε κυβερνητική δύναμη».

Όσο για τις εκλογές της Κυριακής τονίζει ότι «δυστυχώς δεν έχουμε άπλετο χρόνο για αυτοκριτική. Χρειαζόμαστε προοπτική και «εν κινήσει» θα μάθουμε από τας λάθη μας και θα απευθυνθούμε προς τους πολίτες με καθαρό πολιτικό στίγμα. Ελπίζω η προσπάθεια αυτή, να ανταμειφθεί στις επερχόμενες εκλογές».

Συνέντευξη

Κύριε Τεμπονέρα, ποιος είναι ο πήχης – εάν υπάρχει – για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις εκλογές της Κυριακής; Μπορεί να φτάσει το 25, το 30, το 35%;

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου κατέγραψαν για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα, που οδήγησε σε ένα αρνητικό συσχετισμό, ενόψει της νέας εκλογικής διαδικασίας του Ιουνίου. Από την άλλη παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας, σχεδόν 1.200.000 πολιτικά «γενναίοι» ψηφοφόροι, μας στήριξαν στην κάλπη και εξακολουθούν να μας ακούν έστω και με μια μικρή επιφύλαξη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα πολιτικά ρευστοποιημένο περιβάλλον, στο οποίο οι ιδεολογικές αντιθέσεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μοιάζουν προς το παρόν να έχουν ανατραπεί.

Οι πολίτες αναζητούν ασφάλεια, σταθερότητα και βελτίωση της καθημερινότητάς τους, με συγκεκριμένες λύσεις.

Το πρόγραμμά μας παρέχει διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα και στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες πιο αποτελεσματικά, ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση αυτή. Συνεπώς, σαν κόμμα εξουσίας που θέλει να κυβερνήσει, διεκδικούμε την εξουσία και ένα αποτέλεσμα που από την μία θα θέσει στο επίκεντρο της επόμενης μέρας τις προτάσεις μας, αλλά και από την άλλη θα αποτρέψει να έλθει στην διακυβέρνηση μια ανεξέλεγκτη «δεξιά» που δεν θα διστάσει να ανατρέψει το κοινωνικό κεκτημένο δεκαετιών. Ο πήχης μπαίνει ψηλά και θα διεκδικήσουμε και την τελευταία ψήφο των πολιτών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Στα κόμματα εξουσίας, μετά από μια μεγάλη ήττα οι αρχηγοί αναλαμβάνουν την ευθύνη. Και συνήθως παραιτούνται. Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται ότι θα το κάνει ακόμη και υπάρξει περαιτέρω πτώση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στις εκλογές της Κυριακής. Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ηγέτης διεθνούς κύρους και εμβέλειας, που κατόρθωσε αυτό που για δεκαετίες στη χώρα, ήταν αδύνατο. Να πάρει ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας της Αριστεράς και να το μετατρέψει σε κυβερνητική δύναμη. Αρκετά συστημικά κέντρα βιάζονται να ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά υποτιμούν τελικά, ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, που εξακολουθεί να ελπίζει και να προσβλέπει στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει μοναδικός εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και της κυβερνητικής προοπτικής και η επόμενη μέρα των εκλογών, θα φέρει την σφραγίδα του. Συνεπώς η συζήτηση αυτή μάλλον είναι περιττή και άσκοπη.

-Το «φαινόμενο» του κόμματος ΝΙΚΗ, σας απασχόλησε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή το αντιμετωπίζετε ως συγκυριακό χωρίς βάθος στην ελληνική κοινωνία;

Έχουμε δει και στο παρελθόν πολιτικούς σχηματισμούς, να εμφανίζονται στο προσκήνιο, λίγο  πριν τις εκλογές. Το παράδοξο είναι, ότι για τα συγκεκριμένα μορφώματα (διότι δεν είναι παραδοσιακά κόμματα με οργανωτική δομή) δεν γνωρίζουμε τις θέσεις και τις απόψεις τους, για τα βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, παρά εμφανίζονται  στην δημοσιότητα με συνθήματα πολλές φορές, κενά περιεχομένου. Συνήθως πρόκειται για προσωποκεντρικά σχήματα, που στερούνται πολιτικού βάθους και μόλις εκτεθούν στην δημόσια πολιτική σφαίρα, συρρικνώνονται και εξαφανίζονται. Για παράδειγμα έχει ένα ενδιαφέρον να μας πει η «ΝΙΚΗ» ποια είναι η άποψή του κόμματος για τις αμβλώσεις, τι λέει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, για την σχέση κράτους και εκκλησίας κλπ. Αυτό που μας ανησυχεί είναι, ότι η απαισιοδοξία και η ματαιότητα αναγάγει σε ρυθμιστές της πολιτικής ζωής, σχήματα που δεν εμφανίζονται με συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά με θολά πολιτικά μηνύματα, που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες. Η δική μας υποχρέωση είναι να κρατήσουμε την «πολιτική» στο επίκεντρο της συζήτησης.

-Με κάποιο μαγικό τρόπο, η κοινωνία έδωσε άφεση αμαρτιών στην ΝΔ, για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, την ακρίβεια, το δυστύχημα των Τεμπών και κάποια άλλα «μικρά» ή «μεγάλα» θέματα. Μήπως τελικά δεν ασκήσατε την αντιπολίτευση που έπρεπε για να σας ακούσουν οι πολίτες και να μη δώσουν τόσο μεγάλα ποσοστά στην κατά τον κ. Τσίπρα «χειρότερη δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»;

Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου μας αποδοκίμασαν και  ως αντιπολίτευση και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Πήραμε το μήνυμα της πολιτικής δυσαρέσκειας και για αυτό προχωρήσαμε άμεσα σε αλλαγές. Αλλάξαμε ύφος, αλλάξαμε στρατηγική, αφού δεν βρισκόμαστε πλέον σε εκλογικό περιβάλλον απλής αναλογικής και αλλάξαμε και πρόσωπα, στα πλαίσια μιας πολιτικής ανανέωσης, που είναι απαραίτητη σε κάθε κόμμα.

  • Κανείς μέχρι τώρα, με εξαίρεση τις ανοησίες της Νέας Δημοκρατίας, δεν μας είπε ότι δεν έχουμε ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο και εφαρμόσιμο πολιτικό πρόγραμμα, συνεπώς δεν είχαμε λόγο να  το αλλάξουμε, καθώς παραμένει ένα εναλλακτικό ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας που δίνει απαντήσεις.

Ακόμα  και η καμπάνια μας έχει πιο θετικά μηνύματα, αναδεικνύοντας την διάθεσή μας για σχηματισμό μετώπου, όχι απέναντι στον εκάστοτε κ. Μητσοτάκη, αλλά κυρίως απέναντι στα προβλήματα και στις πολιτικές εκείνες  που οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και υποβαθμίζουν το κοινωνικό κράτος. Δυστυχώς δεν έχουμε άπλετο χρόνο για αυτοκριτική. Χρειαζόμαστε προοπτική και «εν κινήσει» θα μάθουμε από τα λάθη μας και θα απευθυνθούμε προς τους πολίτες με καθαρό πολιτικό στίγμα. Ελπίζω η προσπάθεια αυτή, να ανταμειφθεί στις επερχόμενες εκλογές.

-Ο δικός σας προσωπικός στόχος ποιος είναι;

Δεν υπάρχουν «προσωπικές υποθέσεις» στην Αριστερά. Υπάρχει συλλογικότητα, υπάρχουν οράματα και στόχοι που μας κρατούν σε μια σταθερή πορεία με ορίζοντα μια κοινωνία, στην οποία ο σοσιαλισμός και η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο «Εξάντας της ζωής μας». Η συμμετοχή μου στην Εκλογική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσεται σε μια  συλλογική στρατηγική, πιο αποτελεσματικής επικοινωνίας του προγράμματος μας, με στόχο το πολιτικό εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, να παραμείνει ισχυρό και κυρίαρχο και μετά τις εκλογές. Σε αυτήν την προσπάθεια όλα τα μέλη της εκλογικής επιτροπής, όπως και όλα τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοιχίζονται στον αγώνα αυτό. Για όλους αυτούς που συνεχίζουν να ονειρεύονται, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη κοινωνία, με ευημερία για όλους.

Σχετικά Άρθρα