Στόλτενμπεργκ: Τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ έχουν αδειάσει λόγω της υποστήριξης της Ουκρανίας

 Στόλτενμπεργκ: Τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ έχουν αδειάσει λόγω της υποστήριξης της Ουκρανίας

Τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ έχουν αδειάσει λόγω της υποστήριξης του Κιέβου και χρειάζονται επειγόντως αναπλήρωση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της οικονομικής διάσκεψης για την Ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας. «Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή πολεμική βιομηχανία(…) Τα αποθέματά μας σε όπλα και πυρομαχικά είναι άδεια και πρέπει να αναπληρωθούν όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti.

Ο ίδιος σημείωσε, ότι την περασμένη εβδομάδα συζήτησε το θέμα αυτό με τις αμυντικές ηγεσίες των χωρών της συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση αφορούσε την αύξηση της παραγωγής και την άρση των υφιστάμενων εμποδίων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη τέτοιων μέτρων.

Συγκεκριμένα, υποστήριξαν «μια σημαντική αύξηση των στόχων για κρίσιμα πυρομαχικά» και εντατικοποίηση της προσπάθειας για την επίτευξη εναλλαξιμότητας των κύριων τύπων βλημάτων.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών της συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους σχεδιάζουν επίσης να συμφωνήσουν για την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ελάχιστο επίπεδο 2% του ΑΕΠ.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τάχθηκε κατά του παγώματος της ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς και του τερματισμού της με τους όρους της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.

Η Ρωσία έστειλε ένα σημείωμα στις χώρες του ΝΑΤΟ την περασμένη άνοιξη με αφορμή την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι αποστολές όπλων για το Κίεβο αποτελούν «νόμιμο στόχο» για τον ρωσικό στρατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σχετικά Άρθρα