Ιωακειμίδης στο libre: Για τη ΝΔ υπάρχει ζήτημα στις διακηρύξεις της με την υποστήριξη της διοίκησης Πατούλη

 Ιωακειμίδης στο libre: Για τη ΝΔ υπάρχει ζήτημα στις διακηρύξεις της με την υποστήριξη της διοίκησης Πατούλη

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη στην Περιφέρεια Αττικής σε λίγους μήνες είναι πολύ πιθανό να κριθεί και σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Σε δημοσκόπηση της Alco για τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώνεται πως η υποψηφιότητά του αποκτά δυναμική και σημαντική επιρροή, παρότι εισέρχεται πρώτη φορά στον συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό και πολιτικό στίβο, ενώ ο Γιώργος Πατούλης υφίσταται σημαντικές απώλειες (δείτε εδώ). Ο ίδιος ο κ. Ιωακειμίδης ωστόσο μιλώντας στο libre δηλώνει ότι «αν θέλει να μετρήσει ο καθένας τα κουκιά του δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο».

Και προσθέτει με νόημα «αν δει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, τότε την καλωσορίζω και συμμετέχω».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου «συγκλονισμό» ενώ εξηγεί ότι «σύμμαχό του ηττημένου εάν έχει μυαλό είναι ο χρόνος».

Συνέντευξη

-Κύριε Ιωακειμίδη το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Κυρίως η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν ήταν – ή δεν φαινόταν – αναμενόμενη. Θέλετε να το σχολιάσετε;

Ήταν συγκλονισμός. Καθολικά μη αναμενόμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από άποψη κομματικών συσχετισμών νομίζω ότι αλλάξαμε εποχή.  Η ερμηνεία σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι αδύνατο να γίνει σε γρήγορο χρόνο, μέσα σε προεκλογική περίοδο.  Το βέβαιο είναι πως από τις 26 Ιουνίου και μετά θα μας απασχολούν ταυτόχρονα δυο πράγματα. Πως θα ασκήσει τη διακυβέρνηση η κυρίαρχη ΝΔ αλλά –εξίσου σημαντικό- πως η κεντροαριστερά θα προτείνει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης  σε βάθος χρόνου. Είναι άχαρο και άδικο να κρίνουμε τώρα. Και για τα δύο.

Βλέπετε κάποια πιθανότητα να μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Όταν γυρίζεις σελίδα γυρίζεις σελίδα. Σύμμαχος του ηττημένου, αν έχει μυαλό, είναι ο χρόνος. Αν μείνει στα ίδια, τον ξεχνάει η ζωή.

Εάν η δεξαμενή των ψηφοφόρων σας προέρχεται από την κεντροαριστερά, το αποτέλεσμα της κάλπης στην Αττική δεν θα είναι ευνοϊκό ενόψει της υποψηφιότητάς στην Περιφέρεια Αττικής. Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

Διαφωνώ  με το ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό. Και θα το εξηγήσω. Η αυτοδιοίκηση επηρεάζεται αλλά δεν ταυτίζεται με τον κομματικό ανταγωνισμό. Η καθημερινότητα μετράει περισσότερο, κατά συνέπεια και τα πρόσωπα. Το πιο βασικό όμως είναι ότι η διοίκηση Πατούλη δεν έχει να παινεύεται για τη θητεία της. Μπορεί να αυτοθαυμάζεται σε πανηγύρια και φωτογραφήσεις αλλά δουλειά δεν έκανε.

Η Ν.Δ. με απολογισμό και αισθητική Πατούλη θα ήταν στα Τάρταρα, όχι στο 40%.

Για τη ΝΔ λοιπόν υπάρχει ζήτημα ανάμεσα στις διακηρύξεις της για διακυβέρνηση και την υποστήριξη της απερχόμενης διοίκησης στην Περιφέρεια. Σταθερά  τολμηρά μπροστά με Πατούλη  και τέτοιο έλλειμμα οικονομικού απολογισμού και έργου μοιάζει επιεικώς  οξύμωρο.

  • Αντίστροφα το ίδιο ισχύει και για τη συζήτηση στην κεντροαριστερά.  Αν θέλει να μετρήσει ο καθένας τα κουκιά του δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο. Αν δει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου, τότε την καλωσορίζω και συμμετέχω.

Με άλλα λόγια  η υποψηφιότητά μου είναι αυτοδιοικητική  ξεκάθαρα. Δεν περίμενα τη στήριξη κανενός κόμματος για να την ανακοινώσω και να προχωρήσω. Αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικά ουδέτερος. Από τη δικτατορία ξεκίνησα στο Ρήγα Φεραίο και στο ΚΚΕ εσωτερικού. Σε εκείνη την αριστερά χτυπά η καρδιά μου. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτές οι αξίες  κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναζήτησης , μάχης για τη συναίνεση και τη συνεργασία μεκράτησαν 30 χρόνια δήμαρχο.

-Πιθανότατα εάν το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει κάποιον δικό του υποψήφιο κύριος αντίπαλος σας θα είναι ο νυν περιφερειάρχης κ. Πατούλης. Είστε έτοιμος να το αντιμετωπίσετε;

Αν δεν ήμουν έτοιμος, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Αλλά επιτρέψτε μου μια γενικότερη σκέψη. Τα κόμματα, όλα τα κόμματα αντιμετωπίζουν  με λάθος τρόπο την αυτοδιοίκηση. Το έχω πει πολλές φορές, έχουμε δυο μήνες έντονης προεκλογικής περιόδου και η λέξη αυτοδιοίκηση  δεν έχει ακουστεί μια φορά.

  • Σε δυο μήνες τα ίδια κόμματα θα μας λένε πόσο σημαντικό είναι να πάμε να ψηφίσουμε στις 8 Οκτωβρίου, τους υποψηφίους που στηρίζουν. Δεν γίνεται έτσι. Είμαι 30 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και 10 στα περιφερειακά και Ευρωπαϊκά όργανα της. Είμαστε πολύ πίσω και έτσι χάνει η Ελλάδα καλύτερη διακυβέρνηση και οι πολίτες καλύτερη καθημερινότητα.

Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και οι εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, είναι μια καλή ευκαιρία. Να αλλάξουμε σελίδα στο μονόφθαλμο κεντρικό κράτος. Η περιφέρεια είναι σημαντικός εταίρος διακυβέρνησης, δεν είναι φτωχός συγγενής της κεντρικής εξουσίας. Διαχειρίζεται πολλά δις από τα περιφερειακά ταμεία . Αυτά τα λεφτά πρέπει να αξιοποιηθούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Όλο το κυκλοφοριακό, το μέτρο της αποτυχίας που λέγεται Κηφισός, οι υποδομές στα νοσοκομεία, την αποχέτευση, την διαχείριση απορριμμάτων είναι Περιφέρεια. Αναμόρφωση ΕΣΥ χωρίς περιφέρεια δεν γίνεται. Αττική της ανάπτυξης, χωρίς δρόμους και μεταφορές δεν γίνεται.

Στην Αττική έχουμε τρομερές ανισότητες και ανισομέρειες. Περισσότερο από το 32% των κατοίκων είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Χρειάζονται σχέδιο, συμπεριληπτικές, στοχευμένες πολιτικές και πολλή δουλειά. Και πρώτα απ΄όλα καλή συνεργασία με δήμους και κεντρική κυβέρνηση.

-Το πρόγραμμά σας είναι έτοιμο; Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι και πως σκέφτεστε να το αναδείξετε;

Ναι έχουμε πρόγραμμα. Τολμώ να πω καλό πρόγραμμα γιατί έχει στόχους, προτεραιότητες και μια μέθοδο που βάζει τα πράγματα σε τάξη.

Πρώτο και βασικό. Να ξεκαθαρίσουν οι εταίροι, με πρωτοβουλία της περιφέρειας, αρμοδιότητες ρόλους και πόρους. Η περιφέρεια είναι  στη μέση της διοίκησης ανάμεσα σε δήμους και κεντρική κυβέρνηση. Την ευθύνη αυτού του ρόλου δεν τον έχει πάρει. Συμπεριφέρεται σαν φτωχός συγγενής της κυβέρνησης και επιλεκτικός, πελατειακός  χορηγός των δήμων. Αυτά είναι ξεπερασμένα και εξοργιστικά.

Θα γίνει συντονιστής των δήμων και συμμέτοχη στη διακυβέρνηση, όπου της αναλογεί.

Για να μη λέμε λόγια, αυτό σημαίνει μελέτη πχ. του κυκλοφοριακού, σχεδιασμό, συζήτηση με την κυβέρνηση για συντονισμό και κατανομή πόρων και εφαρμογή δήμο –δήμο γιατί αυτά τα έργα είναι διαδημοτικά.

Κυκλοφοριακό, ενάρετη διαχείριση χωρίς ελλείμματα και σκιές, ψηφιακός μετασχηματισμός- η περιφέρεια Αττικής είναι τελευταία στην κατάταξη στην Ελλάδα-, πολιτισμός όχι με γιορτούλες αλλά σαν  βάση της ιερότητας , της κοινής συνείδησης και του δημόσιου ήθους-,  διαχείριση απορριμμάτων-κι εδώ τελευταίοι- ως σύγχρονη αναπτυξιακή διαδικασία.

Σας λέω επιγραμματικά τις προτεραιότητες. Με αυτή τη σειρά.

Και ξεκαθαρίζω. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Αλλά στο χάος και στην κακοδιοίκηση θα μπει τέλος. Και θα μπει το νερό στ αυλάκι.

Να συντονισθούμε, να συμμετέχουμε, να γίνουμε μέρος από τις ελπίδες των πολιτών και την προσμονή για καλύτερη ζωή. Στα εθνικά, στα τοπικά και στα καθημερινά.

Με ρωτάτε πως θα αναδείξουμε το πρόγραμμα και τις ιδέες μας.

Χρόνο πολύ δεν έχουμε. Εγώ ο ίδιος είμαι άγνωστος στην πλειοψηφία των κατοίκων της Αττικής. Πόρους οικονομικούς έχουμε λίγους .

Έχουμε πάθος, φίλους πολλούς στους δήμους, εκεί που χτυπά η καρδιά της αυτοδιοίκησης. Είμαστε δύναμη ανατροπής και προόδου.  Αυτό είναι το πλεονέκτημα μας και θα το πάμε μέχρι τέλους.

Πόρτα πόρτα, δήμο δήμο . Χτυπάμε πόρτες , όχι τικ τοκ.

Θα κλείσω με αυτό το τελευταίο.  Τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια στρατόσφαιρα πολιτισμού της δράσης , ένα σύμπαν με ακαταμέτρητα αστέρια έκφρασης. Από μαύρες τρύπες μέχρι φωτεινούς πλανήτες.  Ότι διαλέγει ο καθένας τον διαμορφώνει . Γι αυτό μίλησα προηγουμένως για πολιτισμό και ιερότητα. Ο πρόεδρος Μακρόν το είπε «κίνδυνο αποπολιτισμού». Δεν μ‘ αρέσει η άκριτη λατρεία  της νεότητας. Νομίζω ούτε στους νέους αρέσει. Είμαστε γεμάτοι διαγενεακές ανισότητες, από το περιβάλλον και το ασφαλιστικό έως την πρόσβαση στην εργασία, την ψυχική υγεία  και την κατοικία των νέων και τις κρύβουμε μοιράζοντας  δάκρυα κατανόησης και ζαχαρωτά δήθεν ανεμελιάς.

Πολιτισμός στη βάση του είναι αυτό. Να το πω σαν μηχανικός. Είναι οι υποδομές της συνείδησης, χωρίς αυτές ούτε δυνατοί νέοι υπάρχουν, ούτε παρόν χτίζουμε, ούτε μέλλον ανοίγουμε.

Σχετικά Άρθρα