Πύλος: Ηχητικά ντοκουμέντα πριν το ναυάγιο – “Δεν θέλουμε να τουμπάρει, έχουμε 6 νεκρούς”

 Πύλος: Ηχητικά ντοκουμέντα πριν το ναυάγιο – “Δεν θέλουμε να τουμπάρει, έχουμε 6 νεκρούς”

Η απόγνωση και η αγωνία είναι αποτυπωμένες στα λόγια των προσφύγων που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, παρασύροντας στον θάνατο τουλάχιστον 78 ανθρώπους. Κόβουν την ανάσα τα ηχητικά ντοκουμέντα που φέρνει στο φως το MEGA, λίγα λεπτά πριν από το πολύνεκρο ναυάγιο. Στις συνομιλίες της ακτιβίστριας Ναουάλ Σούφι, που ήταν η πρώτη που επικοινώνησε με τους πρόσφυγες και έχει ήδη κάνει μια αναλυτική ανάρτηση δίνοντας μια εικόνα για τις βασανιστικές ώρες, αποτυπώνεται ο φόβος των επιβατών του σκάφους.

01.25 – 01.52 Ξημερώματα Τετάρτης

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.

Σε δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο ένας από τους πρόσφυγες λέει στην ακτιβίστρια ότι κάποιος συνεπιβάτης στο δρομολόγιο του θανάτου, κάνει λόγο για νεκρούς.

Πρόσφυγας: Ένας άνθρωπος από το καράβι μου, λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.

Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;

Πρόσφυγας: Δεν ξέρω.

Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου. Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.

Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή αυτό δε θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Σχετικά Άρθρα