Νέα αποκάλυψη για κοροναϊό: Οι επιστήμονες που τον μελετούσαν είναι οι “ασθενείς μηδέν”

 Νέα αποκάλυψη για κοροναϊό: Οι επιστήμονες που τον μελετούσαν είναι οι “ασθενείς μηδέν”

Τρεις επιστήμονες που μελετούσαν νέους κοροναϊούς στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν από κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ενημερωτικό δελτίο Public της πλατφόρμας Substack. Οι «ασθενείς μηδέν», σύμφωνα με τη New York Post είναι οι Μπεν Χου, Πινγκ Γιου και Γιαν Ζου, επιστήμονες που ερευνούσαν ιούς τύπου SARS.

Οι τρεις επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα κέρδους-λειτουργίας («Gain-of-Function»), που στοχεύουν στην αύξηση της μολυσματικότητας και την ενίσχυση των παθογόνων οργανισμών, για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους τους. Και οι τρεις ερευνητές νόσησαν το φθινόπωρο του 2019.

Οι πληροφορίες έρχονται 4 μήνες μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι ότι η υπηρεσία του πιστεύει ότι ο ιός που προκάλεσε την πανδημία COVID-19 που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, πιθανότατα προήλθε από διαρροή στο κινεζικό εργαστήριο.

Το 2019, δύο από τους τρεις επιστήμονες που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2, ο Χου και ο Γιου, συνέγραψαν μελέτη σχετικά με τη γενετική προέλευση ενός κορονοϊού που σχετίζεται με τον SARS και προσβάλλει νυχτερίδες στην Κίνα.

Ο Χου μαθήτευσε δίπλα στη διακεκριμένη ιολόγο Σι Ζενγκλί, γνωστή ως «η γυναίκα-νυχτερίδα της Κίνας» λόγω της πολυετούς έρευνάς της στους κορονοϊούς τύπου SARS που προέρχονται από νυχτερίδες.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν έκαναν την έρευνά τους σε εργαστήριο χαμηλότερου επιπέδου βιοασφάλειας BSL-2, ενώ πλέον είναι γνωστό ότι ο ιός είναι ικανός να διαφύγει ακόμη και από ένα εργαστήριο BSL-3 και να μολύνει πλήρως εμβολιασμένους νεαρούς εργαστηριακούς εργαζόμενους.

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» διαρροή από κινεζικό εργοστάσιο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναφερθεί επίσημα στη θεωρία πως η πανδημία μπορεί να προήλθε από διαρροή σε εργαστήριο.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να πιστεύει πως αρκετοί ερευνητές μέσα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που συνάδουν τόσο με την COVID-19 όσο και με κοινές εποχικές ασθένειες», ανέφερε το υπουργείο σε ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. Το υπουργείο Ενέργειας, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφάνθηκε με «χαμηλό βαθμό βεβαιότητας» ότι ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία προήλθε από εργαστήριο της Κίνας.

Η δρ Ζενγκλί έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η έρευνα της ίδιας και των φοιτητών της προκάλεσε την πανδημία του κορονοϊού λόγω διαρροής στο εργαστήριο. Χαρακτήρισε αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι συνάδελφοί της είχαν αρρωστήσει με παρόμοια συμπτώματα με αυτά του COVID-19 λίγο πριν από την εμφάνιση της επιδημίας.

Η Κίνα έχει αρνηθεί τη θεωρία της διαρροής και έχει κατηγορήσει το FBI ότι πολιτικοποιεί το συγκεκριμένο θέμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να ερευνούν την προέλευση του ιού.

Σχετικά Άρθρα