ΕΚΤ: Έρχεται νέα αύξηση κατά 25 μονάδες στα βασικά επιτόκια

 ΕΚΤ: Έρχεται νέα αύξηση κατά 25 μονάδες στα βασικά επιτόκια

Στην αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων της προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δείχνοντας επίσης την προθυμία της να συνεχίσει την πορεία αντιμετώπισης του πληθωρισμού, ακόμη και αν η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση, δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές, εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει επίσης ότι δεν θα επανεπενδύσει τα ομόλογα που αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ κατά τη διάρκεια ετών χαμηλού πληθωρισμού.

Μετά από μια δεκαετία φθηνού χρήματος, η ΕΚΤ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου γύρο νομισματικής σύσφιξης για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών καταναλωτή στον απόηχο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο.

Το θέμα της συνεδρίασης της Πέμπτης αφορά περισσότερο τα μηνύματα που θα στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική πορεία τους επόμενους μήνες.

«Η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από 10  συνεχόμενες αυξήσεις θα μπορούσε  να επηρεάσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να επαναλάβει  στη συνέντευξη Τύπου ότι «η ΕΚΤ έχει ακόμα κάποιο δρόμο μπροστά της» για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, χωρίς να ξεκαθαρίζει πάντως αν θα ακολουθήσει μια νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, τον Ιούλιο», σημειώνουν στην «Ν» οι ίδιες πηγές.

Σχετικά Άρθρα