Μητσοτάκης/ Οι “μπλε φάκελοι” στα σκαριά – Τα σχέδια με δεδομένη την ισχυρή αυτοδυναμία

 Μητσοτάκης/ Οι “μπλε φάκελοι” στα σκαριά – Τα σχέδια με δεδομένη την ισχυρή αυτοδυναμία

Ο αέρας νίκης και η επίτευξη ισχυρής αυτοδυναμίας που δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ, αφήνουν μεγάλα περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του, μετά την 25η Ιουνίου. Ήδη ο στενός πυρήνας των συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, εργάζεται θέτοντας τους βασικούς άξονες των πρώτων νομοθετημάτων που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη νέα Βουλή.

Παράλληλα, ήδη βρίσκονται στα “σκαριά” και οι περίφημοι “μπλέ φάκελοι” με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους υπουργούς του, κατά τα πρότυπα του 2019, ώστε να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην πρόοδο των εργασιών τους. 

Υπό την προυπόθεση πως η ΝΔ θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τηρήσει την “παράδοση” που θέλει το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης να αφορά ρυθμίσεις για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Όπως είχε κάνει και τον Ιούλιο του 2019. 

Όπως δήλωσε ο ίδιος στη χθεσινή του συνέντευξη το πρώτο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή – εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν – θα αφορά την “επικαιροποίηση” του επιτελικού κράτους και θα περιέχει ρυθμίσεις για την αναδιάταξη ορισμένων υπουργικών χαρτοφυλακίων.  

Το δεύτερο νομοσχέδιο που σχεδιάζει να “κατεβάσει” η νέα κυβέρνηση θα αποτελεί την “απάντηση” της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά τους προγράμματα, όπου προεκλογικά σηκώθηκε πολύ σκόνη.  Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το δεύτερο πολυνομοσχέδιο θα αφορά την οικονομική πολιτική και συγκεκριμένα την θεσμοθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ σε βάθος τετραετίας. 

  • “Τα μέτρα που υποσχεθήκαμε είναι στο σύνολό τους μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Έχουμε ένα σχετικά φειδωλό πρόγραμμα καλά κοστολογημένο και να κρατούμε το δικαίωμα να εκπλήξουμε ευχάριστα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση του αφορολόγητου και την αύξηση του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι “για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε και να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη τον οποίο όλοι θα πρέπει να τα ακολουθήσουμε. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά θα εφαρμοστεί από 1/1/2024, οι πολιτικές μας για τα τεκμήρια από 1/1/2025 και το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας”.

Σχετικά Άρθρα